НАТО сигналізує про підтримку Україні на тлі нарощування російських військ

15 Nov, 2021 | |

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг запевнив Україну в підтримці альянсу на тлі того, що він назвав «незвичайною концентрацією» російських сил у цьому районі.

Виступаючи 15 листопада в Брюсселі на прес-конференції з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою, Столтенберг заявив, що члени НАТО продовжуватимуть надавати Україні «значну політичну та практичну підтримку», включаючи військову підготовку, оскільки протистояння триває.

Українські чиновники побоюються, що нинішній військовий контекст може передвіщати повторення дій Росії, які призвели до анексії Криму Москвою у 2014 році. 

Відповідаючи на запитання про позицію Росії, Кулеба сказав, що наміри Москви досі важко зрозуміти.

«Поки що передчасно говорити, яким саме буде... російський сценарій — чи військове нарощування є основним планом, і воно буде супроводжуватися зусиллями дестабілізувати Україну зсередини, чи військове нарощування буде слугувати фоновою силою, фоновим аргументом для дестабілізаційних зусиль, що вживаються Росією всередині країни», – сказав він. «Ми повинні бути готові до всіх сценаріїв, до всіх варіантів».

Столтенберг не попередив про відверте вторгнення в Україну, закликаючи Росію бути прозорою щодо своїх планів щодо військ, зібраних біля кордону. Наявність такої кількості військ наготові дає Москві можливість швидко діяти за будь-якими сценаріями щодо фактичної «військової агресії», залишаючи Україні та НАТО мало часу на попередження, сказав він.

"Ми повинні бути чіткими, ми повинні бути реалістичними щодо викликів, з якими ми стикаємося", - додав Столтенберг. «І те, що ми бачимо, є значним, великим нарощуванням російських військових. Ми бачимо незвичайну концентрацію військ. І ми знаємо, що Росія раніше була готова використовувати такі типи військових можливостей для проведення агресивних дій проти України».

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Традиційна зброя знову стає головною у конфліктах

Borrell
Жозеп Боррель
Високий представник ЄС

Широкомасштабне вторгнення росії в Україна нагадало державам-членам Європейського Союзу про критичну важливість мати на своєму балансі достатню кількість традиційного озброєння. Зокрема, мова йде про танки, артилерію та снаряди.

Відставка генерала Флінна та відношення до Росії

Johan McCain
Голова комітету Сенату США з питань збройних сил сенатор Джон Маккейн

Відставка генерала Флінна також викликає додаткові питання з приводу намірів адміністрації Трампа по відношенню до Росії Володимира Путіна, в тому числі, заяви президента що пропонують моральну еквівалентність між Сполученими Штатами і Росією, незважаючи на вторгнення в Україну, анексію Криму, за

Україна має чим захищатися

Едвард ЧОУ (Edward Chow)
Едвард ЧОУ (Edward Chow), експерт з питань енергетики, США

Труднощі, які сьогодні переживає Україна, носять не лише відверто негативний характер. По-перше, в Україні народилося потужне громадянське суспільство, яке може і повинно стати основним двигуном у проведенні в країні довгоочікуваних реформ.