Німеччина: організатора контрабанди великої партії кокаїну з Аргентини в Росію депортовано

30 Jul, 2018 | |

Передбачуваний організатор контрабанди великої партії кокаїну з Аргентини в Росію по дипломатичних каналах бізнесмен Андрій Ковальчук доставлений в РФ і поміщений в спецблок московського слідчого ізолятора (СІЗО) "Матроська тиша". 

Ковальчук знаходиться в Росії ще з п'ятниці, 27 липня. Його доставили літаком в супроводі чотирьох силовиків.

При цьому процес етапування був здійснений з порушенням встановлених норм. Зокрема, обвинувачений мав право залишатися в Німеччині до закінчення розгляду скарги на рішення місцевої влади про його видачу в РФ, повідомлення про яке адвокати отримали 6 липня.

"Його німецький адвокат Олександр Гамбург мав право оскаржити це рішення до 6-го серпня, на цьому тижні вони збиралися подати скаргу. Чому етапували до закінчення цього терміну - ми не можемо зрозуміти", - розповів адвокат Ковальчука  Жеребенков.

За словами захисника, в понеділок, 30 липня, Ковальчуку пред'явили то звинувачення за ст. 229.1 КК, яке йому раніше виписали заочно.

Нагадаємо, Ковальчук був затриманий в передмісті Берліна 1 березня. Німецький суд взяв його під варту до прийняття рішення про його екстрадицію до Росії.

Ковальчука вважають організатором поставок в Росію 389 кг кокаїну, які були знайдені в валізах на території школи при російському посольстві в Буенос-Айресі. В рамках даної справи раніше були затримані ще троє підозрюваних - громадяни Росії Володимир Калмиков, Іштімір Худжамов і Алі Абянов. Крім того, в Аргентині були арештовані керівники фонду "Російські православні меценати в Латинській Америці" Іван Близнюк та Олександр Чикало.

Всім фігурантам інкримінують замах на контрабанду наркотиків (ч. 3 ст. 30 - ч. 4 ст. 229.1) і спробу незаконного збуту або пересилання наркотичних засобів в особливо великому розмірі (ч. 3 ст. 30 - ч. 5 ст. 228.1). Їм загрожує тюремне ув'язнення аж до довічного.

У той же час адвокат Ковальчука Володимир Жеребенков заявляв, що його підзахисний вважає себе жертвою провокації, організованої аргентинської поліцією за участю американських спецслужб з метою дискредитувати російську дипмісію в Буенос-Айресі. Жеребенков також говорив, що Ковальчук збирається прилетіти до Росії і дати свідчення, щоб довести свою невинність.

Втім, пізніше захисник повідомив, що Ковальчук просить не видавати його Росії і готовий постати перед судом в Німеччині, оскільки, на його думку, "тільки в цій країні можливий справедливий процес", а в РФ "катастрофічні" умови утримання ув'язнених.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Чи можливі санкції проти українських політиків гомофобів?

Марійе КОРНЕЛІССЕН
Марійе КОРНЕЛІССЕН
депутат Європарламенту від Нідерландів, політична група «Зелені» - Європейський вільний альянс»

Марійе КОРНЕЛІССЕН, депутат Європарламенту від Нідерландів, політична група «Зелені» - Європейський вільний альянс» про санкції проти українських політиків-гомофобів:

Україна має чим захищатися

Едвард ЧОУ (Edward Chow)
Едвард ЧОУ (Edward Chow), експерт з питань енергетики, США

Труднощі, які сьогодні переживає Україна, носять не лише відверто негативний характер. По-перше, в Україні народилося потужне громадянське суспільство, яке може і повинно стати основним двигуном у проведенні в країні довгоочікуваних реформ.

Розмови про надання Україні зброї не повинні припинятися

Стівен Сестанович (Stephen Sestanovich)
Стівен Сестанович (Stephen Sestanovich), старший аналітик Ради зовнішніх зносин, США

В якому б форматі не проводилися дебати про те, чи треба Сполученим Штатам Америки надавати летальну зброю Україні для зупинення російської військової агресії на Сході країни, сам факт таких розмов вже позитивно впливає на дипломатичні шляхи вирішення конфлікту.