Розширення ЄС за рахунок Балкан триває

09 Jun, 2017 | Сергій Даниленко | модератор групи Geostrategy
Balkans

Європейський Союз, попри існуючий скепсис щодо подальшого розширення, продовжує поглинати Балкани. Схоже, у Брюсселі вирішили продовжувати реалізацію старої концепції, яка полягає у тому, що розширення Євросоюзу поки що має завершитися на Балканах. Тільки після поглинання цього важливого регіону, а також його політичного та економічного «перетравлення», чиновники Євросоюзу зможуть окреслити нові плани по інтеграції країн Східної Європи до свого простору.

Наступною країною, яку Євросоюз погодився взяти до своїх лав, стане Боснія і Герцеговина. На початку червня у Парламенті БіГ відбулася конференція, присвячена другій річниці набуття чинності Угоди про асоціацію та стабілізацію між ЄС та БіГ. В конференції взяли участь Прем’єр-міністр І.Звіздовіч, депутати парламентів БіГ та ЄС, Європейської Комісії, Делегації ЄС та Місії ОБСЄ в БіГ.

На конференції йшлося про досягнення країни в контексті виконання положень Угоди про асоціацію та стабілізацію у галузі відновлення економіки, формування державних інституцій та розвитку громадянського суспільства.

Представники Євросоюзу висловлювали сподівання, що збереження позитивної євроінтеграційної динаміки дає підстави сподіватися на надання БіГ статусу країни-кандидати щодо членства в ЄС вже наприкінці 2017 - початку 2018 року. Це фактично означає, що офіційний Брюссель вже ухвалив принципове рішення про готовність бачити БіГ у якості нового члена Євросоюзу.

Прийняття у травні 2017 року Чорногорії до складу НАТО лише додатково підтверджує тезу аналітиків Geostrategy про те, що європейські та євроатлантичні інституції дійсно активно завершують процес розрішення за рахунок країн Балканського регіону.

Водночас, відмічалося, що у контексті євроінтеграції в БіГ існує чимало проблем, які вимагають термінового вирішення, оскільки їх існування не тільки уповільнює євроінтеграційні процеси, але і подальшій розвиток країни в цілому. До них були віднесені наступні:

  • політики замість вирішення проблем суспільства приділяють більше уваги задоволенню своїх амбіцій, що може заблокувати надання країні статусу кандидата;
  • необхідно забезпечити у повному обсязі діяльність Координаційного механізму, який створений з метою забезпечення ефективної діяльності всіх органів влади у процесі євроінтеграції;
  • досягнути політичного компромісу з питання щодо схвалення нового Закону про вибори та забезпечити проведення загальних виборів у жовтні 2018 року;
  • створити умови для якісної підготовки відповідей на запитальник ЄК інакше переговорний процес щодо членства в Євросоюзі буде призупинено.

Проведення чергового заходу в Сараєво за участю представників ЄС свідчить про зацікавленість Євросоюзу у якомога скорішому наданні БіГ статусу країни-кандидата щодо членства у Євросоюзі. При цьому, критика політичних лідерів стає все більш жорсткою, що підтвердили виступи представників ЄС на вище згаданій конференції, коли майже всі представники ЄС відверто вказували про можливість призупинення переговорів між БіГ та ЄС у разі невиконання умов УСА та затягування з вирішенням найбільш болючих проблем.

Однак згадана критика, на думку Geostrategy, носить швидше стимулюючий характер, і навряд чи свідчить про те, що БіГ у ближчому майбутньому не візьмуть до лав ЄС. Навпаки, процес поглинання БіГ стороною ЄС буде доволі швидким.

У цьому контексті Україні, яка має Угоди про асоціацію з Євросоюзом, навряд чи варто ставити питання про повноправне членство у найближчі щонайменше п’ять років. Процес «перетравлення» ЄС нової країни-кандидата не буде швидким, і лише після виборів у Росії та формування поясу стабільності в Європі погляди офіційного Брюсселю всерйоз перемістяться у бік країн Східної Європи.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Тріумф Зеленського

Tor Bukkvoll
Tor Bukkvoll
старший науковий співробітник Норвезького відділу оборонних досліджень

Звичайно, занадто рано говорити, чи буде вибір Володимира Зеленського президентом для України гарним. Якби Порошенко виграв, ми б очікували продовження частинних реформ, які ми бачили за останні п'ять років. Але Зеленський є абсолютно новим для української політичної сцени.

Місія Кокса-Квасьнєвського повинна діяти до саміту «Східного партнерства»

Крістіан ВІГЕНІН
Крістіан ВІГЕНІН, (Крістіан Іванов Вігенін), Депутат Європарламенту (група «Прогресивний альянс соціалістів і демократів), голова Парламентського асамблеї «Східного партнерства»

Крістіан ВІГЕНІН, депутат Європарламенту (група «Прогресивний альянс соціалістів і демократів), голова Парламентського асамблеї «Східного партнерства» про діяльність місії Кокс-Квасьнєвський:

Про підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС

Йоханнес Корнеліс ван Баален
Йоханнес Корнеліс ван Баален, депутат Європарламенту від Нідерландів, політична група «Альянс лібералів та демократів за Європу»

Ми вважаємо, що для України життєво необхідно мати демократичне виборче право, оскільки Угода про асоціацію – це більше, ніж просто вільна торгівля. Вона закладає наші структурні відносини, тому виборче право, яке відповідає європейським стандартам, – життєво важливе.