США: країна входить до етапу гонки озброєнь

06 Feb, 2018 | |

Гонка озброєнь менше спрямована на кількість озброєння, а більше - на новітні методи й технології, націлені на те, щоб перехитрити та випередити іншу сторону. Російського президента Володимира Путіна називають постаттю, яка змушує США відновлювати свій ядерний потенціал.

Йдеться про те, що Москва нарощує свою ядерну силу, маневруючи у рамках угоди про взаємне скорочення арсеналу ядерної зброї (СНВ-III). Її у 2011 році підписали Барак Обама та Дмитро Медвєдєв.

Тепер стало очевидно, що у США має бути достатньо дослідницьких, конструкторських та виробничих потужностей для підтримки та заміни своїх ядерних сил.

Нова програма передбачає збільшення витрат на оборону.

Зокрема очікується, що протягом 30 років вона обійдеться Вашингтону у щонайменше 1,2 трильйони доларів.

Переважна частина цих коштів піде на нове покоління винищувачів, нові підводні човни та відбудову ядерних потужностей на заході країни.

Одним із найбільш контроверсійних положень доктрини є пункт про те, що США можуть застосовувати ядерну зброю у відповідь на атаку великої руйнівної сили, не обов'язково ядерну, на критично важливі об'єкти інфраструктури.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Геополітичні аспекти Угоди про асоціацію між Україною та ЄС

Єжи БУЗЕК (Jerzy Karol Buzek)
Єжи БУЗЕК (Jerzy Karol Buzek), депутат Європарламенту від Польщі, політична група «Європейська народна партія»

Ми добре розуміємо і усвідомлюємо всі геополітичні моменти, які беруть свій початок у минулому, в нашій історії. І ми повністю готові тісно співпрацювати з Україною на основі Угоди про асоціацію, включно із угодою про створення зони вільної торгівлі.

Угода про асоціацію між Україною та Європейським Союзом є дуже важливими документом

Майкл ХЕНКОК (Michael Thomas Hancock)
Майкл ХЕНКОК (Michael Thomas Hancock), член Британського Парламенту, член Британської делегації у Парламентській Асамблеї Ради Європи

-Пане ХЕНКОК, якими, на Ваш погляд, є перспективи підписання у 2012 році Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом?

Перемир’я на Донбасі триває, але важко говорити про те, що Росія виконує Мінські угоди.

Стівен ПАЙФЕР
Стівен ПАЙФЕР, колишній Посол США в Україні, старший науковий співробітник Інституту Брукінгса

Не зважаючи на те, що перемир’я на Донбасі триває, важко говорити про те, що Росія виконує Мінські угоди. Російські військові разом із технікою продовжують перебувати на території Донбасу, непідконтрольній Україні.