США, Мексика: двосторонні відносини напружуються

26 Jan, 2017 | |

Президент Мексики Енріке Пенья Ньєто засудив рішення президента США Дональда Трампа про будівництво стіни на кордоні між двома країнами і заявив, що Мексика не буде за неї платити.

Він зазначив, що мексиканський уряд зробить все можливе для захисту прав своїх громадян на території США.

Багато політичних діячів Мексики розкритикували рішення президента Трампа і закликали Енріке Пенья Ньєто скасувати його візит до США та зустріч із Дональдом Трампом наприкінці місяця.

Опозиція Мексики називає рішення президента США "ворожим актом".

Раніше президент Трамп підписав указ про будівництво стіни на кордоні зі Сполученими Штатами та Мексикою. Як і раніше він наполягає, що платити за стіну буде Мексика.

У середу в інтерв'ю ABC News пан Трамп заявив, що Мексика відшкодує США усю вартість стіни.

"Ми почнемо ці переговори досить скоро. І нам - в якійсь формі - відшкодує витрати Мексика", - заявив пан Трамп.

Як повідомив прес-секретар Білого дому Шон Спайсер, захисна стіна обмежить "наплив наркотиків, злочинності і незаконних іммігрантів" до Сполучених Штатів.

Енріке Пенья Ньєто неодноразово заявляв, що Мексика не буде платити за це будівництво.

За оцінками пана Трампа, які експерти вважають заниженими, зведення бар'єру на кордоні з Мексикою коштуватиме 12 мільярдів доларів. Експерти кажуть, що ці дані занижені.

Відразу після президентських виборів республіканець вирішив, що частина стіни може виглядати як паркан.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Якщо Зеленський підведе, Україна опиниться в депресії

Ганс ван Баален
Ганс ван Баален, Президент європейських лібералів

Україна житиме у непростий період, коли новий президент і старий уряд мають у той чи той спосіб співпрацювати з парламентом, який буде переобрано у жовтні. Для цього потрібна гнучкість заради інтересів України, це може бути нелегко.

Росіяни не будуть дотримуватися угод

Ельмар Брок
Ельмар Брок, депутат ХДС

Депутат від  ХДС Ельмар Брок не вірить Путіну в питанні трубопроводу по дну  Балтійського моря "Північний потік 2": "Росіяни не будуть дотримуватися своїх домовленостей: якщо буде побудовано " Північний потік 2 ", український транзит закриється.

Тріумф Зеленського

Tor Bukkvoll
Tor Bukkvoll
старший науковий співробітник Норвезького відділу оборонних досліджень

Звичайно, занадто рано говорити, чи буде вибір Володимира Зеленського президентом для України гарним. Якби Порошенко виграв, ми б очікували продовження частинних реформ, які ми бачили за останні п'ять років. Але Зеленський є абсолютно новим для української політичної сцени.