США, Україна: Байден підтверджує підтримку України у розмові з Зеленським

10 Dec, 2021 | |

Президент США Джо Байден підтвердив підтримку України у четвер у розмові з президентом України Володимиром Зеленським, пообіцявши, що США та їхні європейські союзники дадуть рішучу відповідь, якщо Росія почне військовий наступ.

Байден сказав Зеленському, що США та їхні європейські союзники готові вживати «сильних економічних заходів» для покарання Росії та надання додаткового оборонного обладнання, на додаток до посилення можливостей союзників по НАТО поблизу України, якщо Кремль просуватиметься вперед.

«Президент Байден дуже чітко заявив про постійну відданість США суверенітету та територіальній цілісності України», – сказав високопоставлений чиновник адміністрації США.

Байден заявив президенту Росії Володимиру Путіну у вівторок, що США будуть вживати «сильних економічних заходів» і збільшать військову допомогу союзникам у регіоні, якщо Росія вторгнеться до свого сусіда. Байден сказав Путіну, що на додаток до санкцій, США нададуть Україні додаткові оборонні засоби та нарощуватимуть військовий потенціал у сусідніх країнах, які також межують з Росією.

Останніми тижнями Путін перемістив понад 90 тисяч військових до кордону з Україною. Представники адміністрації Байдена заявили, що вважають, що Росія може почати військові дії, але залишається незрозумілим, чи було прийняте рішення про напад.

Під час телефонної розмови в четвер, яка тривала трохи менше 90 хвилин, Байден сказав Зеленському, що цього тижня він дав зрозуміти Путіну, що «одна нація не може змусити іншу націю змінити свої кордони, одна нація не може сказати іншій змінити свою політику, і Нації не можуть говорити іншим, з ким вони можуть працювати", - сказав високопоставлений чиновник адміністрації.

Посадовець сказав, що між дзвінками Путіна і Зеленського минуло два дні, тому що Байден мав "багато інших речей на порядку денному, включаючи внутрішні питання, внутрішні подорожі та інше".

Ще на посді віце-президент Байден брав активну участь у відносинах США з Україною. У той час Росія вторглася та анексувала Кримський півострів від України. Цього разу Білий дім заявляє, що піде далі у протидії російській військовій агресії, ніж США у 2014 році.

Ключовою темою для України є вступ України до НАТО, що дасть їй міцніші військові альянси з іншими країнами-членами. Путін був рішучим критиком планів визнати Україну, розглядаючи це як агресію Заходу. Він застерігав від будь-якого розширення НАТО на схід.

Адміністрація Байдена заявила, що будь-яке рішення про вступ України в НАТО буде прийматися Україною та державами НАТО.

Після розмови з Зеленським Байден також проінформував лідерів групи союзників по НАТО «Бухарестська дев’ятка», які межують з Росією та Україною, про розмову з Путіним, щоб також почути їхню точку зору, повідомляє Білий дім.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Наступною жертвою збройної агресії можуть стати країни Балтії

Max Boot
Max Boot, старший аналітик з питань міжнародної безпеки, Рада з міжнародних відносин, США

 Після того, як Росія в 2014 році розпочала військову агресію проти України, виникло стійке відчуття того, що за Україною наступною жертвою збройної агресії можуть стати країни Балтії.

Забезпечити припинення будівництва Північного потоку 2

Тед Круз
Тед Круз
сенатор США від штату Техас

"Північний потік 2 становить серйозну загрозу національній безпеці США та нашим європейським союзникам", - сказав сенатор Тед Круз. "Закон про захист енергетичної безпеки Європи буде протидіяти експансіонізму Росії, орієнтуючи

Традиційна зброя знову стає головною у конфліктах

Borrell
Жозеп Боррель
Високий представник ЄС

Широкомасштабне вторгнення росії в Україна нагадало державам-членам Європейського Союзу про критичну важливість мати на своєму балансі достатню кількість традиційного озброєння. Зокрема, мова йде про танки, артилерію та снаряди.