США: завдали ракетного удару по Сирії

07 Apr, 2017 | |

США в ніч на п'ятницю завдали ракетного удару по Сирії: 59 крилатих ракет Томагавк було випущено з двух есмінців ВМС США в Середземному морі  в сторону бази урядових ВПС в провінції Хомс. Ракетний удар став відповіддю на передбачувану хімічну атаку в сирійській провінції Ідліб, жертвами якої, за різними даними, стали від 70 до 100 чоловік, в тому числі десятки жінок і дітей.

Держсекретар США Рекс Тіллерсон заявив, що Росія не виконала свої зобов'язання в рамках угоди про ліквідацію хімічної зброї в Сирії 2013 року. З такою заявою глава американського зовнішньополітичного відомства виступив перед журналістами в четвер у маєтку Мар-а-Лаго в штаті Флорида, де президент країни Дональд Трамп приймав голову Китаю Сі Цзіньпіна.

За словами Тіллерсона, російська влада або навмисно брала участь в порушенні цієї угоди, або просто не здатна її виконати. Як зазначив глава Держдепартаменту, Москва повинна була гарантувати, що хімзброї в Сирії більше не буде.

Як підкреслив держсекретар, президент США показав, що він готовий до рішучих заходів у відповідь на "огидні" дії сирійської влади.

У 2013 році між Москвою і Вашингтоном було досягнуто згоди, згідно з яким влада Сирії погодилася передати свою хімічну зброю в розпорядження міжнародного співтовариства для подальшої ліквідації. Домовленість була закріплена резолюцією Ради Безпеки ООН 2118, де вказано що в разі використання хімічної зброї в Сирії буде вжито заходів відповідно до Статуту Всесвітньої організації, який допускає введення санкцій і застосування військової сили.

На цьому тижні віце-президент США Майк Пенс в інтерв'ю Fox News визнав, що угоду про знищення хімічної зброї в Сирії не було виконано. Він звинуватив у зриві домовленостей Росію і сирійське керівництво.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Україні треба реальна фінансова допомога

Роберт Кан (Robert Kahn)
Роберт Кан (Robert Kahn), старший фінансовий аналітик, Рада зовнішніх зносин, США

На фоні драматичних переговорів щодо врегулювання ситуації на Донбасі, результати переговорів між Україною та Міжнародним валютним фондом відійшли на другий план. Однак важливим стало досягнення домовленості про виділення України кредиту МВФ на суму 17,5 млрд. дол. США.  

Геополітичні аспекти Угоди про асоціацію між Україною та ЄС

Єжи БУЗЕК (Jerzy Karol Buzek)
Єжи БУЗЕК (Jerzy Karol Buzek), депутат Європарламенту від Польщі, політична група «Європейська народна партія»

Ми добре розуміємо і усвідомлюємо всі геополітичні моменти, які беруть свій початок у минулому, в нашій історії. І ми повністю готові тісно співпрацювати з Україною на основі Угоди про асоціацію, включно із угодою про створення зони вільної торгівлі.

Росіяни не будуть дотримуватися угод

Ельмар Брок
Ельмар Брок, депутат ХДС

Депутат від  ХДС Ельмар Брок не вірить Путіну в питанні трубопроводу по дну  Балтійського моря "Північний потік 2": "Росіяни не будуть дотримуватися своїх домовленостей: якщо буде побудовано " Північний потік 2 ", український транзит закриється.