Туреччина:перші елементи С-400 прибули на авіабазу біля Анкари

12 Jul, 2019 | |

У заяві Міністерства оборони Туреччини повідомило, що "першу партію техніки" систем протиповітряної оборони С-400 доставлено з Росії на авіабазу Мюртед біля столиці Анкари транспортними літаками.

Загальна сума угоди більш ніж 2 мільярди доларів. Ця угода є першою такою угодою між Росією та та країною членом НАТО. В НАТО також висловили занепокоєння, що Туреччина наближається до сфери впливу Москви.

С-400 («Тріумф», спочатку — С-300ПМ3, індекс УВ ППО — 40Р6, за кодифікацією НАТО — SA-21 Growler, буквально «Буркотун») — російська зенітно-ракетна система великого і середнього радіусу дії, зенітний ракетний комплекс (ЗРК) нового покоління. Створений для ураження всіх сучасних і перспективних засобів повітряно-космічного нападу — літаків-розвідників, літаків стратегічної та тактичної авіації, тактичних, оперативно-тактичних балістичних ракет, балістичних ракет середньої дальності, гіперзвукових цілей, встановлювачів перешкод, літаків радіолокаційного дозору і наведення та інших

Сполучені Штати настійно закликали Туреччину відмовитися від угоди, попереджали країну про те, що вона буде стикатися з економічними санкціями з боку Америки, якщо вона продовжуватиме покупку. Також було повідомлено що Туреччині не буде дозволено брати участь у програмі виробництва високотехнологічних винищувачів F-35.

Туреччина відмовилася піддатись тиску з боку США, наполягаючи на тому, що вибір того, яке оборонне обладнання буде придбано, є питанням національного суверенітету.

"Ми завжди говорили щодо угода про С-400, буде завершена, і процес продовжує прогресувати", - заявив журналістам турецький міністр закордонних справ Мевлут Чавушоглу. "Немає ніяких проблем, і процес продовжуватиметься здоровим шляхом".

США вже припинили підготовку турецьких льотчиків на F-35 і до кінця липня дали Анкарі час вивести свій персонал з США.

Туреччина стверджує, що вона виконала всі свої фінансові зобов'язання щодо програми F-35 і не може бути виключена з проекту.

Туреччина відмовилася повідомити, де вона має намір розгорнути С-400. У турецьких ЗМІ повідомлялося, що знадобитися час до жовтня, щоб система повністю функціонувала.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Допомога для України буде

Джон Кірбі
Джон Кірбі
Координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки США

Питання: «Яким є рівень пріоритетності щодо ухвалення пакетів допомоги Україні й Ізраїлю?», Відповідь Дж.Кірбі:

Україна повинна швидше здійснювати реформи

Ольга ОЛІКЕР
Ольга ОЛІКЕР (Olga Oliker), старший аналітик Центру стратегічних та міжнародних досліджень (Center for Strategic and International Studies)
Профессор

Віце-президент США Джо Байден під час свого останнього візиту в Україну оголосив про наміри США виділити Україні додатково 120 млн. дол. допомоги на проведення економічних реформ та боротьбу із корупцією.

Імпічмент чи енергетична незалежність України

Richard Morningstar
Річард Л. Морнінгстар
Глобальний енергетичнний центр Атлантичної ради

Незважаючи на корупційні проблеми, які історично хвилювали цю націю, потрібно пам’ятати, що незалежно від результатів цього розслідування Україна не створила проблеми.