Україна, ЄС: ухвалено рішення про початок переговорів

15 Dec, 2023 | |

Європейська Рада вирішила почати переговори про вступ до ЄС для України, повідомив голова Ради Шарль Мішель.

Таке ж рішення лідери ЄС ухвалили і щодо Молдови.

Переговори про майбутнє членство почнуться також щодо Боснії і Герцеговини, щойно будуть виконані передумови. До цього питання керівники ЄС планують повернутися у березні 2023 року.

Грузія отримала статус кандидата.

"Чіткий сигнал надії для народів (цих країн) та нашого континенту", - прокоментував ці рішення Європейської Ради Шарль Мішель.

Для ЄС, як заявила президентка Європейського парламенту Роберта Мецола, рішення щодо початку переговорів про членство України та Молдови є демонстрацією єдності та дієвості:

"Ми маємо продовжувати демонструвати єдність, лідерство та здатність до дії. Ми маємо вікно можливостей, і ми або тримаємо його відкритим, або, якщо ми його зачинимо, втратимо ці можливості".

Ще напередодні ймовірність такого рішення джерела у Брюсселі, які спілкувалися з журналістами перед самітом ЄС, оцінювали лише у 30%.

Головною перешкодою вважали жорстку позицію угорського лідера Віктора Орбана, який заявляв, що Україна не готова до переговорів про членство, і називав себе "голосом здорового глузду у Європі".

Але у середу Єврокомісія розблокувала 10 мільярдів євро для Угорщини, заморожених через проблеми верховенства права в цій країні.

Крім того, минулого тижня Верховна Рада суттєво розширила права національних меншин в Україні, передусім у сфері освіти. Парламент схвалив зміни до низки законів і узгодив їх з рекомендаціями Єврокомісії, щоб не зашкодити старту переговорів про

вступ України до ЄС.

 

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Румунія проти додаткових передумов для підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС

Адріан Северин (Adrian Severin)
Адріан Северин (Adrian Severin), депутат Європейського парламенту, незалежний (Румунія)

Адріан Северин, депутат Європейського парламенту, незалежний (Румунія), про підписання Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом:

Скасувати санкції США в обмін на скорочення ядерного арсеналу РФ - це віддати Україну

Ельмар Брок
Ельмар Брок
Голова комітету з закордонних справ Європарламенту

Скасувати санкції проти Росії, запроваджені США у зв'язку з анексією Криму та агресією проти України, в обмін на скорочення Москвою її ядерного арсеналу означало б "угоду про продаж свободи іншої країни", вважає чинний голова комітету Європарламенту з закордонних справ, представник німецького Хри

Росія продемонструвала, що вона не прагне до миру

Johan McCain
Голова комітету Сенату США з питань збройних сил сенатор Джон Маккейн

Амбіції Володимира Путіна щодо відновлення Російської імперії зробили ще один крок вперед сьогодні, коли російські сепаратисти в Донецькій області України проголосили незалежну державу і прийняли назву з часів царської епохи "Малоросія".