Україна, ЄС: ухвалено рішення про початок переговорів

15 Dec, 2023 | |

Європейська Рада вирішила почати переговори про вступ до ЄС для України, повідомив голова Ради Шарль Мішель.

Таке ж рішення лідери ЄС ухвалили і щодо Молдови.

Переговори про майбутнє членство почнуться також щодо Боснії і Герцеговини, щойно будуть виконані передумови. До цього питання керівники ЄС планують повернутися у березні 2023 року.

Грузія отримала статус кандидата.

"Чіткий сигнал надії для народів (цих країн) та нашого континенту", - прокоментував ці рішення Європейської Ради Шарль Мішель.

Для ЄС, як заявила президентка Європейського парламенту Роберта Мецола, рішення щодо початку переговорів про членство України та Молдови є демонстрацією єдності та дієвості:

"Ми маємо продовжувати демонструвати єдність, лідерство та здатність до дії. Ми маємо вікно можливостей, і ми або тримаємо його відкритим, або, якщо ми його зачинимо, втратимо ці можливості".

Ще напередодні ймовірність такого рішення джерела у Брюсселі, які спілкувалися з журналістами перед самітом ЄС, оцінювали лише у 30%.

Головною перешкодою вважали жорстку позицію угорського лідера Віктора Орбана, який заявляв, що Україна не готова до переговорів про членство, і називав себе "голосом здорового глузду у Європі".

Але у середу Єврокомісія розблокувала 10 мільярдів євро для Угорщини, заморожених через проблеми верховенства права в цій країні.

Крім того, минулого тижня Верховна Рада суттєво розширила права національних меншин в Україні, передусім у сфері освіти. Парламент схвалив зміни до низки законів і узгодив їх з рекомендаціями Єврокомісії, щоб не зашкодити старту переговорів про

вступ України до ЄС.

 

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Україна, ЄС: окремі результати дії зони вільної торгівлі

Сергій Даниленко
Модератор групи Geostrategy Сергій Даниленко
analytics@geostrategy.ua

Українські виробники активно використовують преференції в рамках торгівлі між Україною та ЄС. Наприкінці 2016 року вже повністю використано 11 тарифних квот:

2013 рік – найбільш складний для Ірану

Аліреза Надер (Alireza Nader)
Аліреза Надер (Alireza Nader), старший аналітик корпорації RAND

Аліреза Надер (Alireza Nader), старший аналітик корпорації RAND

Ми повинні продовжити надавати підтримку

Боб Коркер (Bob Corker)
Сенатор США Боб Коркер (Bob Corker) республіканець-Теннесі

Після телефонної розмови з послом США в Україні Джеффрі Пайєттом, сенатор США Боб Коркер (республіканець-Теннесі), голова сенатського комітету із закордонних справ, наголосив на подальшій