Венесуела, Гайана: на порозі зіткнення

05 Dec, 2023 | |

3 грудня у Венесуелі відбувся референдум, на якому, за офіційними даними, за явки трохи понад 50% виборців 95% учасників підтвердили претензії країни на дві третини території східної сусідки - Гайани. Зокрема, венесуельці проголосували за створення штату Гуяна Есекіба площею понад 159 тис. квадратних кілометрів і надання його мешканцям венесуельського громадянства.

Гайана не збирається віддавати свій регіон Венесуелі.

"Хай ніхто не припускається жодної помилки. Есекібо – наш, кожен квадратний сантиметр", - попереджав президент Гайани Мухаммед Ірфаан Алі.

"Наша перша лінія оборони – дипломатія. І ми в дуже сильній позиції на цій першій лінії оборони", - наголосив президент Гайани у зверненні до народу 3 грудня.

Ірфаан Алі відзначає, що країна отримує підтримку з усього світу, а Венесуела має показати приклад "зрілості та відповідальності" і не порушувати міжнародне право.

Після оприлюднення результатів венесуельського референдуму керівник МЗС Гайани Г'ю Тодд заявив: "Хоча ми не віримо, що президент Мадуро віддасть наказ про вторгнення, він може зробити щось непередбачуване".

З’являється дедалі більше прогнозів, що врешті-решт Венесуела може вдертись до Гайани, і таким чином на планеті виникне ще один конфлікт, який відволікатиме ресурси США та інших західних країн від агресії Росії проти України.

І ці прогнози мають підґрунтя, бо на кону – збереження безпеки і непорушності кордонів в Америці та інтереси великих західних компаній.

 

Гайана – єдина англомовна країна Південної Америки з населенням у 800 тисяч людей і з площею, яка майже дорівнює площі Великої Британії. Втім, 80% цієї території вкрито лісами, а більшість мешканців живе на невеликій смузі атлантичного узбережжя.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Імпічмент чи енергетична незалежність України

Richard Morningstar
Річард Л. Морнінгстар
Глобальний енергетичнний центр Атлантичної ради

Незважаючи на корупційні проблеми, які історично хвилювали цю націю, потрібно пам’ятати, що незалежно від результатів цього розслідування Україна не створила проблеми.

Ми не маємо європейської армії…

Жозеф Доль ( Joseph Daul)
Жозеф Доль ( Joseph Daul), Голова Європейської народної партії в Європарламенті

Голова найбільшої політичної групи Європарламенту «Європейська народна партія» Джозеф Доль висловив своє розчарування тим, що на разі ніхто не має впевненості з приводу подальшого розвитку ситуації в Україні.

Путін висуває вимоги, які, як він знає, ніколи не будуть виконані

Норберт Реттген
Норберт Реттген
Голова Комітету Бундестагу зі зовнішньої політики

Путін висуває вимоги до НАТО, які, як він знає, ніколи не будуть виконані. Чому? Він доручив Лаврову пояснити, що Польща, країни Балтії та Україна є «осиротілими територіями», націленими на НАТО. Чому?