Вихід США з Договору з відкритого неба: наслідки для України

24 May, 2020 | |
trump

21 травня 2020 року Вашингтон оголосив про вихід із Договору з відкритого неба, який дозволяв 35 державам-учасницям проводити оціночні польоти для спостереження та здійснювати збір інформації про військові сили та місця дислокації звичайної зброї та стратегічного наступального озброєння.

Договір сприяє ефективному проведенню інспекцій як з контролю над звичайним озброєнням, так і стосовно стратегічних наступальних озброєнь та забезпечує постійний доступ всіх держав-учасниць до інформації, яка була отримана під час проведення спостережних польотів, важливих для їхньої національної безпеки.

Починаючи з 2014 року держави-учасниці Договору, окрім квотних спостережних польотів, виконали низку спостережних польотів над територією України. Це були багатонаціональні місії, остання місія була виконана у грудні 2018 року, в якій прийняли участь представники шести Держав-учасниць Договору. Україна, як і низка провідних європейських Держав-учасниць Договору, продовжує відігравати провідну роль у розвитку Договору та у повному обсязі виконує взяті на себе зобов’язання стосовно його виконання.

Офіційний Вашингтон протягом тривалого часу скаржився на те, що Росія не виконує Договір, заборонивши спостереження за ключовими стратегічними регіонами і військовими навчаннями. Москву також звинувачували у використанні своїх польотів для збору конфіденційної інформації про американську інфраструктуру. За словами Державного секретаря США Майкла ПОМПЕО, США не можуть залишатися учасником Договорів щодо контролю над озброєнням, які порушуються іншою стороною, і які активно використовуються не для підтримки, а для підриву міжнародного миру та безпеки. Більше того, очільник американської дипломатії вказав на те, що Москва використовує дані оціночних польотів для підтримки нової агресивної російської доктрини щодо націлювання на критичну інфраструктуру в США та Європі.

Звісно, слова і заява є дуже жорсткими. Російський МЗС не забарився із реакцією, звинувативши американців у свідомій руйнації системи міжнародних договорів, на яких було побудовано світ після завершення «Холодної війни». Заступник міністра закордонних справ Росії О.Грушко заявив про те, що вихід США з Договору буде не лише ударом по фундаменту європейської безпеки, але й по ключовим інтересам безпеки союзників США.

Однак у заявах двох столиць – Вашингтону і Москви – аналітики групи Geostrategy все ж таки помітили певний люфт для того, щоб у разі виникнення сприятливих обставин усі сторони змогли відіграти все назад. На думку аналітиків групи Geostrategy, заява Держсекретаря США залишає відкритою можливість того, що Вашингтон може "переглянути" своє відкликання, якщо Росія повернеться до повної відповідності договору.

Чому це вихід США із договору – це погано?

Вихід США із Договору поглибить розрив між Вашингтоном та його європейськими союзниками та НАТО, які використовують Договір для ретельної оцінки уразливого східного флангу Європи. Союзники по НАТО і такі держави, як Україна, раніше закликали Вашингтон не виходити з Договору, оскільки це призведе до припинення оціночних польотів над територією Росії, що зрештою послабить європейську безпеку в той час, коли російські сепаратисти утримують контроль над частинами України та Грузії.

Після приходу Дональда ТРАМПА у Білий дій американці багато зробили для того, щоб відносини по лінії США – Євросоюз набули більшої прагматичності та, на жаль, певним чином втратили дух стратегічного партнерства. Підтримка співпраці ЄС із Іраном після того, як США вийшла із ядерної домовленості з Тегераном стала свого роду апогеєм напруження осі Вашингтон – Брюссель. Такому трансатлантичному охолодженню можуть радіти лише дві столиці – Пекін і Москва, хоча остання мабуть більшою мірою.

Міністр закордонних справ Німеччини Хайко МААС заявив, що дуже шкодує про цю заяву, підкресливши, що незважаючи на труднощі в реалізації договору з російською стороною в останні роки, це не виправдовує розірвання, як їм неодноразово давалось зрозуміти М.Помпео разом з колегами з Франції, Польщі та Великобританії.

22 травня 2020 року Високий представник ЄС Жозеп БОРРЕЛЬ зробив заяву щодо виходу США із Договору з відкритого неба, в якій висловив жаль, оскільки Договір є ключовим елементом європейської архітектури контролю над озброєнням та важливим заходом довіри та безпеки. Очільник ЄСівської дипломатії підкреслив, що з моменту набуття чинності у 2002 році Договір дозволив здійснити понад 1500 розвідувальних місій над територіями всіх держав, що підписали цей документ. Усі держави-учасниці Договору повинні продовжувати забезпечувати його повне виконання. Вихід з Договору не є рішенням для вирішення проблем із його імплементацією. Продовжуючи закликати Росію негайно повернутися до повного виконання Договору, Ж.Боррель закликає США переглянути своє рішення про вихід із Договору

Що це означає для України?

Вихід США з Договору ще більше зруйнує глобальну архітектуру контролю над озброєннями. Польоти в рамках Договору, в тому числі над Росією, зміцнювали зв'язки між США та їх союзниками, а також були певною безпековою гарантією для, які не є членами НАТО та мають спільний кордон з Росією. Ерозія стратегічних трансатлантичних відносин у сфері безпеки і оборони завжди небезпечна, а особливо за умов, коли України шостий рік поспіль чинить опір російській збройній агресії на Донбасі та окупації Криму. Вихід із Договору може стати ще одним кроком до подальшого руйнування міцних стратегічних відносин між союзниками та партнерами США.

Окрім геополітичних наслідків, є також цілком прагматичні і приземлені. Зокрема, Вашингтон більше не матимемо практичної можливості здійснювати оціночні польоти над Росією, тоді як Росія зможе літати над американськими військовими базами в Європі. Порушення паритету у сфері безпеки може спонукати країну-агресора до подальших провокативних дій, у тому числі, щодо України.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Росія продемонструвала, що вона не прагне до миру

Johan McCain
Голова комітету Сенату США з питань збройних сил сенатор Джон Маккейн

Амбіції Володимира Путіна щодо відновлення Російської імперії зробили ще один крок вперед сьогодні, коли російські сепаратисти в Донецькій області України проголосили незалежну державу і прийняли назву з часів царської епохи "Малоросія".

Ми не маємо європейської армії…

Жозеф Доль ( Joseph Daul)
Жозеф Доль ( Joseph Daul), Голова Європейської народної партії в Європарламенті

Голова найбільшої політичної групи Європарламенту «Європейська народна партія» Джозеф Доль висловив своє розчарування тим, що на разі ніхто не має впевненості з приводу подальшого розвитку ситуації в Україні.

Франція готова до переговорів з Путіним

Жан-Марк Эро
Жан-Марк Эро
Міністр закордонних справ Франції

Франція готова до переговорів з В.Путіним, однак жодного політичного рішення за участю Б.Асада не буде. Наразі необхідним є відновлення переговорів для забезпечення політичного переходу на основі резолюції 2254 Ради Безпеки ООН.