Росія, Британія: Москва назвала новий британський авіаносець зручною мішенню

29 Jun, 2017 | |

Росія назвала новий авіаносець британського Королівського флоту "всього лиш зручною великою мішенню в морі".

Так речник російського міністерства оборони генерал-майор Ігор Конашенков відповів британським урядовцям на їхню критику застарілого російського авіаносця "Адмірал Кузнецов".

Авіаносець "Королева Єлизавета" (HMS Queen Elizabeth) у понеділок увечері вперше вийшов у море з корабельні Росайт у Шотландії.

Згодом британський міністр оборони Майкл Феллон назвав "Адмірала Кузнецова" старим. Минулого року російський корабель проплив Ла-Маншем на шляху до Середземного моря.

26-річний російський авіаносець рідко куди виходить без супроводу буксира - на випадок, як він поламається.

У жовтні минулого року авіаносець "Кузнецов" входив до складу російської флотилії, яка на шляху до територіальних вод Сирії пропливла Північним морем, Ла-Маншем і Середземним морем.

Густий чорний дим корабля радянських часів тоді викликав хвилю глузливих коментарів у соцмережах.

Літаки з "Кузнецова" бомбардували позиції повстанців на території Сирії, що, за словами Феллона, зробило його "кораблем ганьби". Це єдиний авіаносець у ВМФ Росії.

Російська авіація дала президенту Башару Асаду суттєву перевагу над силами повстанців, частину з яких підтримують держави Заходу.

Генерал-майор Конашенков сказав, що ремарки пана Фаллона про авіаносець HMS Queen Elizabeth "засвідчили явний брак знань у мореплавстві".

"На відміну від авіаносця "Адмірал Кузнецов", озброєного системами ППО, оборони проти субмарин і, що найважливіше, системою оборони проти ракет "Граніт", британський авіаносець є всього лиш зручною великою морською мішенню", - сказав російський речник.

Державне російське телебачення потім повідомило, що ці коментарі начебто були явно іронічними. "Вони порівняли британський корабель до бджолиної матки, яка є всього лиш зручною мішенню в морі, тому що "Єлизавета" здатна запускати літаки лише тоді, коли її оточує рій кораблів захисту",

Корабель HMS Queen Elizabeth, який коштував £3 млрд ($3,8 млрд) - найпотужніший в історії британського Королівського флоту. Його корабель-напарник "Принц Уельський" (HMS Prince of Wales) зараз будуєтьмя на верфі в Росайті.

HMS Queen Elizabeth

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Тріумф Зеленського

Tor Bukkvoll
Tor Bukkvoll
старший науковий співробітник Норвезького відділу оборонних досліджень

Звичайно, занадто рано говорити, чи буде вибір Володимира Зеленського президентом для України гарним. Якби Порошенко виграв, ми б очікували продовження частинних реформ, які ми бачили за останні п'ять років. Але Зеленський є абсолютно новим для української політичної сцени.

НАТО не бачить ознак відступу Росії від українського кордону

Єнс Столтенберг
Єнс Столтенберг
Генсек НАТО

НАТО не бачить ознак відступу Росії від українського кордону, і тому активно вивчає плани збільшення власних сил у Східній Європі у відповідь на «нову норму» російської агресії, погроз і примусу.

Газпром не проводить в Європі антисланцеві кампанії

Карл ШЛІТЕР
Карл ШЛІТЕР, депутат Європейського парламенту від Швеції

Карл ШЛІТЕР (Carl Schlyter), депутат Європейського Парламенту від Швеції, Група «Зелені» \ Європейський вільний альянс», автор Резолюції Європейського Парламенту щодо екологічних наслідків видобутку сланцевого газу.