ФРН, КНР: візит Канцлера Олафа Щольца

16 Apr, 2024 | |

Канцлер Німеччини Олаф Шольц планує закликати лідера Китаю Сі Цзіньпіна скоротити економічну підтримку Росії та тиснути на Москву, щоб вона взяла участь у мирних переговорах щодо врегулювання війни в Україні на прийнятних для Києва умовах.

Шольц перебуває у триденному турі Китаєм і має зустрітися з Сі.

У минулому Заходу не вдалося заручитися підтримкою Китаю для дипломатичного вирішення війни в Україні. І хоча на Заході не вважають, що Пекін безпосередньо постачає Москві зброю, західні офіційні особи заявили, що китайські компанії постачають товари подвійного призначення, такі як електронні компоненти та хімікати, які є ключовими компонентами зброї, і допомагають Росії підтримувати та відновлювати свої збройні сили.

На Заході сподіваються, що за підтримки Китаю переговори за участю Росії можуть початися вже наприкінці цього року, пише видання.

Китайські дипломати протягом останніх місяців промацували ґрунт як в Україні, так і в Росії щодо можливості мирних переговорів, і те ж саме робила Туреччина.

Президент України Володимир Зеленський в нещодавньому інтерв'ю заявив, що дипломати країн-учасниць саміту незабаром можуть представити Росії мирний план. За словами джерел, знайомих з минулими переговорами, Зеленський сказав, що буде вести переговори з Росією лише на форумі, у якому братиме участь Сі, і що Китай має бути гарантом будь-якої потенційної угоди.

Уряд США нещодавно заявив, що Китай збільшив поставки до Росії нелетальної допомоги, яку можна використовувати для виробництва зброї. Водночас німецькі офіційні особи кажуть, що відмова Китаю надати Москві будь-яку зброю чи боєприпаси свідчить про те, що Пекін залишає собі простір для маневру та можливість натиснути на Путіна.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Скасувати санкції США в обмін на скорочення ядерного арсеналу РФ - це віддати Україну

Ельмар Брок
Ельмар Брок
Голова комітету з закордонних справ Європарламенту

Скасувати санкції проти Росії, запроваджені США у зв'язку з анексією Криму та агресією проти України, в обмін на скорочення Москвою її ядерного арсеналу означало б "угоду про продаж свободи іншої країни", вважає чинний голова комітету Європарламенту з закордонних справ, представник німецького Хри

Конгрес має надати фінансову підтримку Україні

Бен Кардін
Бен Кардін
Сенатор США, Голова Комітету з закордонних справ Сенату

Сенатор Кардін заявив, що у той час, як багато американських сімей в родинному колі святкували День подяки, ук

Ми повинні продовжити надавати підтримку

Боб Коркер (Bob Corker)
Сенатор США Боб Коркер (Bob Corker) республіканець-Теннесі

Після телефонної розмови з послом США в Україні Джеффрі Пайєттом, сенатор США Боб Коркер (республіканець-Теннесі), голова сенатського комітету із закордонних справ, наголосив на подальшій