Іран: продовжуються слухання у справі збиття літака МАУ

23 Nov, 2021 | |

Іранські державні ЗМІ у понеділок опублікували фотографії судового процесу, який розглядає збиття українського пасажирського літака у 2020 році воєнізованою Революційною гвардією країни, повідомляє АP.

Інформаційне агентство Mizan, показало фотографії внутрішньої частини зали військового суду, де щонайменше один чоловік і жінка тримають фотографії, які ідентифіковані як жертви збиття рейсу авіакомпанії Міжнародні авіалінії України № PS752. У результаті ракетних ударів загинули всі 176 людей на борту літака 3 січня 2020 року.

Але в мережі люди гнівно відреагували на зображення судді, що сидить перед великою табличкою, на якій написано: «Суд розглядає інцидент рейсу PS752 Україна». Вони закликали суд чітко заявити, що літак був збитий гвардією.

Державне інформаційне агентство IRNA повідомило, що в процесі, який розпочався в неділю, судитимуть 10 підозрюваних. Іранські ЗМІ не ідентифікували обвинувачених, а на деяких фотографіях, опублікованих Mizan, обличчя людей були розмитими.

Асоціація сімей загиблих також розкритикувала слухання, заявивши в дописі у Facebook, що вони «не визнають суд». Вони також стверджували, що жоден з підсудних не був присутній на недільному засіданні.

Після трьох днів заперечення в січні 2020 року через зростаючу кількість доказів Іран нарешті визнав, що гвардія помилково збила український реактивний лайнер двома ракетами класу «земля-повітря». У попередніх звітах про катастрофу минулого року іранська влада звинуватила оператора протиповітряної оборони, який, за їхніми словами, прийняв Boeing 737-800 за американську крилату ракету.

Збиття сталося в той же день, коли Іран завдав удару балістичною ракетою по американських військах в Іраку у відповідь на удар американського безпілотника, в результаті якого загинув високопоставлений іранський генерал. Хоча представники гвардії публічно вибачилися за інцидент, не бажання Ірану розповісти детальніше про те, що сталося під час інциденту, викликає багато запитань.

Tags: Іран
ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Путін висуває вимоги, які, як він знає, ніколи не будуть виконані

Норберт Реттген
Норберт Реттген
Голова Комітету Бундестагу зі зовнішньої політики

Путін висуває вимоги до НАТО, які, як він знає, ніколи не будуть виконані. Чому? Він доручив Лаврову пояснити, що Польща, країни Балтії та Україна є «осиротілими територіями», націленими на НАТО. Чому?

Про підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС

Йоханнес Корнеліс ван Баален
Йоханнес Корнеліс ван Баален, депутат Європарламенту від Нідерландів, політична група «Альянс лібералів та демократів за Європу»

Ми вважаємо, що для України життєво необхідно мати демократичне виборче право, оскільки Угода про асоціацію – це більше, ніж просто вільна торгівля. Вона закладає наші структурні відносини, тому виборче право, яке відповідає європейським стандартам, – життєво важливе.

Наступною жертвою збройної агресії можуть стати країни Балтії

Max Boot
Max Boot, старший аналітик з питань міжнародної безпеки, Рада з міжнародних відносин, США

 Після того, як Росія в 2014 році розпочала військову агресію проти України, виникло стійке відчуття того, що за Україною наступною жертвою збройної агресії можуть стати країни Балтії.