Лівія: Лівійська національна армія, за підтримки російської ПВК Вагнера, почала похід на Тріполі

05 Apr, 2019 | |

Лівійська національна армія (ЛНА), яку підтримує російська ПВК Вагнера, почала в четвер похід на Тріполі, раніше оголосивши про перекидання сил в західний регіон, на який поширюється влада визнаного світовою спільнотою Уряду національної згоди  прем'єра Фаїза Сараджа.

"Сьогодні ми завершуємо наш тріумфальний шлях, шлях боротьби і битв, сьогодні ми відгукнулися на заклик народу в нашій любій столиці, як і обіцяли, - сказав фельдмаршал Халіфа Хафтар в аудіозверненні, яке розійшлося по арабським каналах. - Сьогодні ми виб'ємо землю з-під ніг гнобителів, які сіяли зло і несправедливість в нашій країні - настав час і прийшов час, щоб увійти в столицю ". Таким чином він звернувся до угруповань, заручниками яких, на його думку, стали Сарадж і підконтрольні йому владні структури.

Фельдмаршал гарантував безпеку всім, хто "підніме білий прапор", і закликав війська застосовувати силу тільки проти тих, хто "шукає конфронтації і кровопролиття". Хафтар також підкреслив, що безпека "іноземних гостей різних національностей, лівійських громадян та їх майна, об'єктів інфраструктури столиці лежить на плечах армії".

Наступ військ Хафтара було стрімким. У п'ятницю  військові зайняли кілька районів на південному заході Тріполі. Всього на взяття столиці командування відвело 48 годин.

На даний момент вулиці міста пустують, схоже, що майже всі жителі вважали за краще покинути місто. Вже зараз кілька районів зайняті бійцями ЛНА, наприклад Джанзур і Аль-Свана, це на південному заході Тріполі.

Відзначається, що сутичок поки немає.

Відразу після початку наступу генсек ООН Антоніу Гутерріш закликав припинити збройну ескалацію, вказавши, що ООН продовжує докладати зусиль, щоб "заспокоїти ситуацію" і організувати Загальнонаціональну конференцію, заплановану на 14-16 квітня в Гадамесі.

До деескалації напруженості в спільному комюніке закликали США, Франція, Італія, Великобританія, а також ОАЕ, попередивши, що "військові дії і загрози односторонніх кроків можуть повернути країну в стан хаосу". Лондон зажадав скликання екстреного засідання РБ ООН щодо ситуації в Лівії, яке, як передбачається, пройде в п'ятницю в закритому режимі. Про це йдеться в  повідомленні в Twitter британського постпредства.

"Великобританія скликала екстрене засідання Ради Безпеки ООН у закритому режимі завтра, в п'ятницю, о 15:00. Глава Місії ООН по підтримці в Лівії (МООНПЛ) Гасан Саламі повідомить членам РБ ООН про поточну ситуацію", - наголошується в повідомленні.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Ми повинні подвоїти нашу підтримку для України

Джин Шахін сенатор США від Нью-Гемпширу
Джин Шахін сенатор США від Нью-Гемпширу

Я вважаю, що ця стратегія повинна мати принаймні чотири компоненти: введення більш жорстких санкцій, зміцнення НАТО і наших союзників, демонструючи сильну підтримку для України, і протидія російській пропаганді.

Чи відходить Україна «на другий план»?

Джеймс Девіс
Джеймс Девіс Професор-міжнародник із Університету Санкт-Галлена

На нещодавній Мюнхенській конференції з безпеки "українське питання" опинилося в "другому ешелоні" проблем - головними темами все ж стали нова політика США за президента Трампа та міжнародний тероризм.

Забезпечити припинення будівництва Північного потоку 2

Тед Круз
Тед Круз
сенатор США від штату Техас

"Північний потік 2 становить серйозну загрозу національній безпеці США та нашим європейським союзникам", - сказав сенатор Тед Круз. "Закон про захист енергетичної безпеки Європи буде протидіяти експансіонізму Росії, орієнтуючи