Молдова: депутати вимагають виведення російських військ з Придністров'я

21 Jul, 2017 | |

Парламент Молдови вимагає виведення російських військ і озброєнь з території. Така заява була прийнята 61 голосами, за пропозицією Демократичної партії. Документ був затверджений з нагоди 25 - ї річниці з дня підписання угоди про мирне врегулювання придністровського конфлікту.

У декларації депутати стверджують, що перебування іноземних військ і військової техніки на території країни є неконституційним та загрожує державній безпеці. Крім того, вони вважають , що миротворча місія в Придністров'ї повинна бути перетворена в цивільну.

Деякі члени вважали, що молдовська влада повинні нагадати зобов'язання Росії.

"У 94му, 21 жовтня, Молдова підписала з Росією спеціальний договір, про правовий статус і терміни виведення військових формувань Російської Федерації, які тимчасово перебувають на території Молдови. Ця угода не була ратифікована Росією до сих пір, але у ній було багато важливих положень, і те, що Росія виведе свої війська протягом трьох років. Сьогодні це варто відзначити" заявив  Євген Карповий з Європейської народної партії.

«Ми будемо підтримувати цей проект резолюції та голосуватимемо за, бо забагато армії в Молдові», сказав Тудор Деліу, лідер ЛДП.

Ліберали підтримали  заяву.

«Ліберальна партія неодноразово просила Росію виконати свої зобов'язання і вивести з Молдови озброєння,» сказав лідер фракції Міхай Гімпу.

В ході обговорення деякі члени були незадоволені відвідуванням Молдови віце-прем'єром Росії Дмитром Рогозіним .

У свою чергу соціалісти покинули зал засідань до процедури голосування. Вони назвали це провокаційною заявою.

У свою чергу, президент Ігор Додон написав у соціальній мережі, що засуджує цей підхід. Глава держави вважає, що метою цієї акції є погіршення відносин з Російською Федерацією.

Віце-прем'єр Росії Дмитро Рогозін написав у соціальній мережі,

"Кстати, парламент Грузии также, прежде чем их военные напали на гражданское население Южной Осетии и наших миротворцев, требовал их вывода. Чем всё это закончилось, мы все помним

Нещодавно президент Демократичної партії Молдови Влад Плахотнюк попросив в Нью-Йорку про виведення російських військ зі сходу Молдови. 

Раніше МЗС Молдови заборонив російській делегації на чолі з віце - прем'єром Дмитром Рогозіним відівдати Молдову з військовими літаками для святкування 25 років миротворчої операції в Придністров'ї. У свою чергу, Рогозін оголосив в соціальних мережах , що в будь-якому випадку приїде в Молдову на запрошення президента Ігоря Додона та зустрінеться з лідером Тирасполя.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Росія продемонструвала, що вона не прагне до миру

Johan McCain
Голова комітету Сенату США з питань збройних сил сенатор Джон Маккейн

Амбіції Володимира Путіна щодо відновлення Російської імперії зробили ще один крок вперед сьогодні, коли російські сепаратисти в Донецькій області України проголосили незалежну державу і прийняли назву з часів царської епохи "Малоросія".

Газпром вважає сланцевий газ фантомом

Лена Коларска-Бобінська
Лена Коларска-Бобінська, депутат Європарламенту, член групи від Європейської народної партії

Лена Коларска-Бобінська, євродепутат, член групи від Європейської народної партії, про причетність «Газпрому» до антисланцевої кампанії в Європі:

Відставка генерала Флінна та відношення до Росії

Johan McCain
Голова комітету Сенату США з питань збройних сил сенатор Джон Маккейн

Відставка генерала Флінна також викликає додаткові питання з приводу намірів адміністрації Трампа по відношенню до Росії Володимира Путіна, в тому числі, заяви президента що пропонують моральну еквівалентність між Сполученими Штатами і Росією, незважаючи на вторгнення в Україну, анексію Криму, за