Нове ядерне протистояння розпочалося

16 Mar, 2018 | |
Europe Putin

Ядерна зброя знову повертається до порядку денного світової політики. Набуває обрисів новий ядерний вік з багатьма гравцями і меншою стабільністю. Малі ядерні боєприпаси створюють великі проблеми у відносинах між НАТО та Росією.

Аналіз змісту заяв світових політиків вказує на те, що ядерна зброя знову становить реальну загрозу, після того, як світ багато років спостерігав, як ця загроза зменшувалася.

У цьому зв’язку аналітики Geostrategy вважали б за доцільне наголосити на низці міжнародних тенденцій, що викликають занепокоєння:

  • у США та Росії повним ходом йдуть програми модернізації ядерної зброї. Багато хто побоюється, що ставка на так звану тактичну ядерну зброю робить ядерну війну більш ймовірною, оскільки знижується поріг застосування цієї зброї;
  • країни з меншим ядерним арсеналом, такі як Китай, Індія і Пакистан, інвестують в нові види ядерної зброї.
  • конфлікт між США та Північною Кореєю продовжує загострюватися, оскільки Північна Корея постійно робить нові кроки в розробці своєї ядерної зброї.
  • низка міжнародних договорів, які повинні забезпечувати ядерне роззброєння, опинилися під загрозою.

«Малі» ядерні боєприпаси

У США викликає занепокоєння тактична ядерна зброя Росії, натомість в Америці, на думку Washington Post, відчувається значна нестача такої зброї.

У цьому зв’язку є побоювання, що росіяни можуть використовувати цю зброю для так званого обмеженого ядерного удару, і американці в цьому випадку виявляться перед важким вибором: або довести конфлікт до повної і руйнівною ядерної війни, або відповісти обмеженим ударом з використанням звичайних видів зброї.

У лютому 2018 року Адміністрація США оприлюднила свою ядерну стратегію, і її основний елемент - як раз ставка на тактичну ядерну зброю. Це викликало суперечки, і Радник Президента США з питань національної безпеки Г.Р.Макмастер заявив буквально наступне: «розробка тактичної ядерної зброї не зменшить, а, навпаки, підвищить поріг ядерної війни. Це - відповідь на розробку в Росії деяких видів зброї, які - як було вирішено в Росії - повинні використовуватися в російській стратегії "зростання ескалації для її зниження».

Ця стратегія означає, що Росія використовує загрозу обмеженого застосування ядерної зброї у військовому конфлікті в Європі, сподіваючись таким чином стримувати НАТО і США. «Ми не допустимо, щоб Росія або якась ще держава тримала в заручниках населення Європи», - заявив Макмастер.

Генеральний секретар НАТО Столтенберг вважає, що є велика різниця між точками зору Росії і НАТО на проблему ядерної зброї. «Ми в НАТО намагаємося встановити чітку відмінність між ядерною зброєю та звичайними видами озброєнь і проводимо окремі навчання з цими двома видами озброєнь. Водночас, Росія набагато більшою мірою включає ядерну зброю в своє військове планування», - зауважує Й.Столтенберг.

Висновки

Як би не розвивалися події у ближчому майбутньому, вже сьогодні стає зрозумілим, що світ підійшов дуже близько до ситуації, яка вимагає негайної відповіді на питання про можливе застосування ядерної зброї у конфлікті між ядерними державами. Загрозливі заяви також, на думку аналітиків Geostrategy, остаточно вказують на те, що нова ера протистояння між країнами Заходу та Росією вже розпочалася. Причому, на відміну від часів існування колишнього СРСР, союзників у Росії сьогодні значно менше, ніж це було до 1991 року. Ресурси для затяжного протистояння також надто обмежені. Однак наявні можливості залишаються достатніми для короткого протистояння. Це дає підстави вважати, що ближчим часом, після проведення в Росії президентських виборів, у світі має виникнути ситуація, яка, за задумом Кремля, дозволить провести нову Ялту-2, на якій, як очікується, буде здійснено новий перерозподіл сфер впливу.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Ми не маємо європейської армії…

Жозеф Доль ( Joseph Daul)
Жозеф Доль ( Joseph Daul), Голова Європейської народної партії в Європарламенті

Голова найбільшої політичної групи Європарламенту «Європейська народна партія» Джозеф Доль висловив своє розчарування тим, що на разі ніхто не має впевненості з приводу подальшого розвитку ситуації в Україні.

Про окремі аспекти питань європейської безпеки

Ivo Daalder
Іво ДААЛДЕР (Ivo Daalder), Постійний представник США при НАТО

Розміщення в Європі елементів системи протиракетної оборони

Відставка генерала Флінна та відношення до Росії

Johan McCain
Голова комітету Сенату США з питань збройних сил сенатор Джон Маккейн

Відставка генерала Флінна також викликає додаткові питання з приводу намірів адміністрації Трампа по відношенню до Росії Володимира Путіна, в тому числі, заяви президента що пропонують моральну еквівалентність між Сполученими Штатами і Росією, незважаючи на вторгнення в Україну, анексію Криму, за