Сенегал, Замбія: конфлікт триває

20 Jan, 2017 | |

Війська із Сенегалу та інших країн Західної Африки увійшли в Гамбію після того, як сплив кінцевий термін, після якого президент країни Джамме мав відмовитися від влади.

Переможець виборів Адама Барроу, який лишається в Сенегалі, заявив, що не повернеться в Гамбію, поки військова операція не закінчиться.

Погрозу з боку ЕКОВАС усунути пана Джамме з посади силою підтримали усі 15 членів Ради Безпеки ООН, які, втім, наголосили, що пріоритетом має бути політичне вирішення кризи.

У грудні Джамме, який правив Гамбією з 1994 року, несподівано програв чергові вибори президента. Його кандидатуру підтримали близько 36,7% виборців, а за його конкурента Барроу проголосували 45,5%.

Спочатку Джамме визнав свою поразку, але потім все ж оскаржив підсумки голосування. Позов, в якому він заявляє про численні порушення на голосуванні, суд розгляне навесні.

У зв'язку з цим термін повноважень Джамме продовжили на три місяці. Барроу і ЕКОВАС відмовилися визнати законність такого кроку, після чого Сенегал і Нігерія почали стягувати до кордону Гамбії війська, а з самої країни почали евакуювати туристів.

Через напругу, яка триває вже кілька тижнів, тисячі жителів країни виїхали в Сенегал, а туристи - переважно європейці - перервали відпочинок і повернулися додому.

У середу сенегальська армія поставила Джамме ультиматум, погрожуючи вторгненням в країну, якщо в ніч на 19 січня він не покине посаду. Джамме проігнорував ультиматум і далі наполягає на своїй легітимності.

Проте негайного вторгнення з боку Сенегалу не було, оскільки не було рішення Ради Безпеки ООН. Тепер же сенегальська армія почала діяти.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Чи відходить Україна «на другий план»?

Джеймс Девіс
Джеймс Девіс Професор-міжнародник із Університету Санкт-Галлена

На нещодавній Мюнхенській конференції з безпеки "українське питання" опинилося в "другому ешелоні" проблем - головними темами все ж стали нова політика США за президента Трампа та міжнародний тероризм.

Чи можливі санкції проти українських політиків гомофобів?

Марійе КОРНЕЛІССЕН
Марійе КОРНЕЛІССЕН
депутат Європарламенту від Нідерландів, політична група «Зелені» - Європейський вільний альянс»

Марійе КОРНЕЛІССЕН, депутат Європарламенту від Нідерландів, політична група «Зелені» - Європейський вільний альянс» про санкції проти українських політиків-гомофобів:

Через дії в Україні Росія повністю втратила довіру до себе

Урсула фон дер Ляєн, Міністр оборони Німеччини
Урсула фон дер Ляєн
Міністр оборони Німеччини

Наскільки насправді великі навчання? Точний розмір відомо лише Москві та Мінську. Сусіди та багато партнерів в НАТО припускають, що фактична кількість сил, задіяних на російській та білоруській стороні, перевищує офіційно зареєстровану кількість 12,700 військових.