Слідство назвало винних у збитті МН17

28 Jun, 2019 | Володимир Денисюк | старший аналітик групи Geostrategy
MH17

Результати розслідування обставин збиття літака MH17 авіакомпанії «Малайзійські авіалінії», оприлюднені 19 червня 2019 року Спільною слідчою групою, мають ключове значення, адже дають остаточну відповідь на питання, звідки смертоносна зброя потрапила на територію України і хто організував цю операцію.

Названі основні підозрювані: теперішні і колишні співробітники російських спецслужб і громадянин України, який їм сприяв.

Слідству доведеться з’ясувати роль так званого «прем’єр-міністра» Криму Сергія Аксьонова та інших високопосадовців в організації злочину, а також назвати його безпосередніх виконавців - членів екіпажу БУКа.

Судовий розгляд справи щодо основних підозрюваних розпочнеться 9 березня 2020 року в національному суді Королівства Нідерланди.

Усі важливі правові аспекти, пов’язані із передачею кримінальних проваджень, судовим розглядом справи та виконанням покарання, врегульовані відповідною Угодою між Україною та Королівством Нідерландів про міжнародне правове співробітництво щодо злочинів, пов'язаних зі збиттям літака рейсу МН17 Малайзійських авіаліній17 липня 2014 року, укладеною 7 липня 2017 року.

Зазначена угода створює належне правове підґрунтя для ретельного та правомірного судового розгляду результатів розслідування Спільної слідчої групи, в рамках якої українські правоохоронні органи співпрацюють з правоохоронними органами держав, громадяни яких загинули внаслідок збиття літака.

Кримінальне переслідування підозрюваних в організації та вчиненні злочинів навколо збиття літака нерозривно пов’язане також і з відповідальністю Росії як держави за грубе порушення низки міжнародно-правових норм.

Серед них - положення Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму, яка є предметом розгляду справи України проти Росії у Міжнародному суді ООН. Російська Федерація має визнати свою відповідальність за постачання зброї та співпрацювати зі слідством, як це передбачено Резолюцією Ради Безпеки ООН 2166 від 17 липня 2014 року.

Міжнародна реакція

Аналітики групи Geostratgy фіксують хоча й повільно, однак стійку реакцію міжнародного співтовариства на результати розслідування терористичного акту зі збиттям літака. Ця тема прозвучала на рівні Європейського Союзу, зокрема під час проведення наприкінці червня 2019 року Саміту Євросоюзу. Зокрема, офіційний Брюссель закликав Росію сприяти розслідуванню та притягненню до відповідальності осіб, чия участь у злочині вже доведена. Аналогічну заяву зробив Вашингтон. Окремі сигнали по темі МН17 звучали під час проведення червневої сесії Парламентської Асамблеї Ради Європи.

І хоча на сьогодні складається несприятлива політична ситуація для реального впливу на Росія з метою притягнення винних до відповідальності, ця тема навряд чи зникне з міжнародного порядку денного. Просто треба продовжити створення відповідних передумов, які дозволять притягти державу-агресора до відповідальності.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Blake Clayton Старший радник з питань енергетики Ради зовнішніх зносин, м. Нью-Йорк

Blake Clayton
Blake Clayton Старший радник з питань енергетики Ради зовнішніх зносин, м. Нью-Йорк

Продовження погіршення ситуації в Лівії, Єгипті та інших країнах Північної Африки та Близького Сходу суттєво впливають на формування світових цін на енергоносії, у першу чергу - нафти. Я вважаю, що сьогодні США недостатньо працюють над збільшенням стратегічних обсягів нафти.

Україна має чим захищатися

Едвард ЧОУ (Edward Chow)
Едвард ЧОУ (Edward Chow), експерт з питань енергетики, США

Труднощі, які сьогодні переживає Україна, носять не лише відверто негативний характер. По-перше, в Україні народилося потужне громадянське суспільство, яке може і повинно стати основним двигуном у проведенні в країні довгоочікуваних реформ.

Ми повинні подвоїти нашу підтримку для України

Джин Шахін сенатор США від Нью-Гемпширу
Джин Шахін сенатор США від Нью-Гемпширу

Я вважаю, що ця стратегія повинна мати принаймні чотири компоненти: введення більш жорстких санкцій, зміцнення НАТО і наших союзників, демонструючи сильну підтримку для України, і протидія російській пропаганді.