Словаччина: перші F-16 прибули з США

24 Jul, 2024 | |

Словаччина отримала від США перші два з 14 обіцяних військових літаків F-16 після дворічної затримки, спричиненої пандемією коронавірусу та відсутністю чіпів.

Президент Пітер Пеллегріні відсвяткував прибуття літаків, заявивши, що вони «сприятимуть збільшенню обороноздатності нашої країни».

У 2024 році Словаччина інвестувала в оборону 2% свого ВВП, але здебільшого покладається на своїх сусідів у патрулюванні свого неба, оскільки у 2022 році вона зняла з експлуатації близько 12 радянських літаків МіГ-29.

Для МіГ-29 не вистачало запасних частин і технічного персоналу, який міг би їх обслуговувати після того, як російські техніки залишили Словаччину в Росію після повномасштабного вторгнення в Україну.

Країни-члени НАТО Польща, Чехія, а пізніше Угорщина взялися до охорони повітряного простору Словаччини.

У 2022 році уряд прем’єр-міністра Едуарда Хегера подарував Україні свій парк МіГ-29 після того, як український уряд заявив, що вони необхідні для її захисту від повномасштабного вторгнення Росії.

Вона стала другою після Польщі країною НАТО, яка виконала запити Києва на списані військові літаки.

Угода на суму 1,8 мільярда доларів США (1,6 мільярда євро) щодо придбання F-16 у США була укладена в 2018 році. Вона включає як самі літаки, так і навчання пілотів і логістичні послуги. Решта з 14 літаків буде поставлено протягом двох років.

Тодішній міністр оборони Петер Гайдос заявив, що угода була "найкращим можливим рішенням". Проте, Словаччина нині має уряд, який відносно проросійськи налаштований, з Робертом Фіцо на посаді прем'єр-міністра. Він відкрито критикував передачу літаків Україні під час парламентських виборів, що привели його до влади.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Газпром не проводить в Європі антисланцеві кампанії

Карл ШЛІТЕР
Карл ШЛІТЕР, депутат Європейського парламенту від Швеції

Карл ШЛІТЕР (Carl Schlyter), депутат Європейського Парламенту від Швеції, Група «Зелені» \ Європейський вільний альянс», автор Резолюції Європейського Парламенту щодо екологічних наслідків видобутку сланцевого газу.  

Якщо Зеленський підведе, Україна опиниться в депресії

Ганс ван Баален
Ганс ван Баален, Президент європейських лібералів

Україна житиме у непростий період, коли новий президент і старий уряд мають у той чи той спосіб співпрацювати з парламентом, який буде переобрано у жовтні. Для цього потрібна гнучкість заради інтересів України, це може бути нелегко.

Ми повинні подвоїти нашу підтримку для України

Джин Шахін сенатор США від Нью-Гемпширу
Джин Шахін сенатор США від Нью-Гемпширу

Я вважаю, що ця стратегія повинна мати принаймні чотири компоненти: введення більш жорстких санкцій, зміцнення НАТО і наших союзників, демонструючи сильну підтримку для України, і протидія російській пропаганді.