США: напередодні президентських виборів

03 Nov, 2020 | |

Президент Трамп неодноразово називав США "найвеличнішою країною у світі". Але, у багатьох європейських країнах відсоток людей, що позитивно ставляться до Америки, найменший за майже 20 років. У Великій Британії позитивно налаштовані 41%, у Франції - 31% (це найнижчий показник з 2003 року), а в Німеччині - лише 26%.

Реакція Америки на пандемію коронавірусу стала вирішальним фактором: згідно з даними Pew Research Center за липень і серпень, лише 15% респондентів вважали, що США добре впоралися з вірусом.

Зміни клімату

США є другим за розміром джерелом викидів парникових газів після Китаю, і дослідники попереджають: якщо Трампа переоберуть, стримувати глобальне потепління може стати неможливим.

Відмовляючись від Паризької угоди, президент заявив, що вона накладає "зайві обмеження, які призвели б до банкрутства американських компаній".

Однак, попри це, деякі вугільні шахти у США досі не працюють через конкуренцію з дешевшим природним газом і державну підтримку поновлюваних джерел енергії. Дані уряду свідчать, що у 2019 році у США вперше за більш ніж 130 років з поновлюваних джерел виробили більше електроенергії, ніж на вугільних ТЕС.

Вихід Америки з Паризької кліматичної угоди офіційно набуває чинності 4 листопада, наступного дня після президентських виборів. Джо Байден пообіцяв відновити членство в угоді, якщо переможе.

Побоювання, що вихід США спричинить ефект доміно, не виправдались, хоча деякі спостерігачі вважають, що це допомогло Бразилії і Саудівській Аравії блокувати скорочення викидів вуглецю.

Закриті кордони

Президент Трамп запустив свою міграційну політику вже за тиждень після інавгурації, закривши кордони США для семи країн з мусульманською більшістю. Наразі жорсткі обмеження на в'їзд до Америки діють щодо 13 країн.

Мешканців США іноземного походження у 2019 році було приблизно на 3% більше, ніж у 2016 році (в останній рік президентства Барака Обами). Однак, при цьому, змінилося походження мігрантів.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Забезпечити припинення будівництва Північного потоку 2

Тед Круз
Тед Круз
сенатор США від штату Техас

"Північний потік 2 становить серйозну загрозу національній безпеці США та нашим європейським союзникам", - сказав сенатор Тед Круз. "Закон про захист енергетичної безпеки Європи буде протидіяти експансіонізму Росії, орієнтуючи

Тріумф Зеленського

Tor Bukkvoll
Tor Bukkvoll
старший науковий співробітник Норвезького відділу оборонних досліджень

Звичайно, занадто рано говорити, чи буде вибір Володимира Зеленського президентом для України гарним. Якби Порошенко виграв, ми б очікували продовження частинних реформ, які ми бачили за останні п'ять років. Але Зеленський є абсолютно новим для української політичної сцени.

Якщо Зеленський підведе, Україна опиниться в депресії

Ганс ван Баален
Ганс ван Баален, Президент європейських лібералів

Україна житиме у непростий період, коли новий президент і старий уряд мають у той чи той спосіб співпрацювати з парламентом, який буде переобрано у жовтні. Для цього потрібна гнучкість заради інтересів України, це може бути нелегко.