США, Польща: Трамп відвідує Варшаву

06 Jul, 2017 | |

Президент Дональд Трамп виголосить промову у польській столиці Варшаві, в якій прояснить своє бачення відносин між Сполученими Штатами та Європою.

Візит американського президента проходить напередодні саміту G20, який відбудеться у Гамбурзі.

У Польщі на Дональда Трампа очікує теплий прийом, оскільки польському консервативному уряду імпонує жорстка політика американського президента щодо мігрантів та його гостре відчуття національного суверенітету.

Очікується, що американський президент також виступить за переговори щодо торгівлі між США та центральною і східною Європою.

Газове питання

Першим пунктом у розкладі американського президента на четвер значиться саміт "Три моря", на якому за ініціативою Польщі та Хорватії збираються представники 12 країн Балтійського, Адріатичного та Чорного морів.

Очікується, що на зустрічі обговорюватимуть питання імпорту американського газу, який допоможе зменшити залежність країн від російської енергетичної системи.

Польський уряд намагається зменшити свою енергетичну залежність від Росії, і минулого місяця до країни прибула перша партія зрідженого природного газу з США.

Варшава і три країни Балтії також виступили проти планів Росії побудувати газопровід до Німеччини, проте Берлін підтримав проект Москви.

Промова на площі Красінських

Після саміту "Три моря" Трамп виступить з промовою на площі Красінських.

Американський президент говоритиме про майбутнє відносин між США та Європою.

Напередодні своєї зустрічі з російським президентом Володимиром Путіним під час саміту G20 Дональд Трамп висловить свою підтримку східній Європі.

Минулого тижня радник американського президента з питань безпеки Герберт МакМастер заявив, що Дональд Трамп говоритиме у Польщі також про майбутнє Трансатлантичного альянсу.

Якось американський президент назвав НАТО "застарілим" альянсом і заявив, що багато його членів не змогли досягти цільових показників військових витрат у 2% від свого ВВП.

Саміт G20

Пізніше у четвер американський президент вирушить на саміт G20.

У Німеччині лідери країн "Великої двадцятки" обговорюватимуть питання торгівлі та зміни клімату.

У Гамбурзі запроваджені посилені заходи безпеки, оскільки в місті очікуються протести проти саміту.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Експерт про ініціативу розпуску Конституційного суду

Франческо Палермо
Франческо Палермо
Професор порівняльного конституційного права університету Верони

Розвиток подій в Україні викликає стурбованість, бо погіршується. Варто зауважити, що сьогодні у багатьох країнах спостерігається помітна тенденція до загострення конфлікту між політичною та судовою гілками влади, за якого перша бере контроль над другою.

Ми прагнемо до успіху незалежної та єдиної України

Rex Tillerson
Рекс В. Тіллерсон Державний секретар США

Хоча Захід продовжує шукати нових продуктивних відносин з пострадянською Росією, на сьогоднішній день це виявилося невчасним, оскільки після спроби попереднього керівництва відновити відносини з Росією та американсько - європейськими відносинами Росія вторглась у сусідню Грузію в 2008 році та в У

Україна, криза: чому програють всі?

Семуель Чарап
Семуель Чарап старший політолог RAND Corporation

За три роки з моменту початку кризи в Україні загинуло більш ніж 10000 людей і це продовжує виснажувати ресурси всіх країн.  В результаті всі програють і в цьому конфлікті кожен великий актор грає гірше, ніж це було раніше і вирішення видається невловимим  як ніколи. Це не повинно бути так.