Туреччина: російський газ не в пріорітеті

30 Jul, 2020 | |

Туреччина в травні 2020 року зменшила споживання російського газу відразу на 62% в річному порівнянні і на 38% щодо квітня, випливає зі звіту турецького енергетичного регулятора EPDK.

У травні Туреччина імпортувала з Катару - 520 млн кубометрів (зростання в 4 рази в річному обємі і вдвічі - щодо попереднього місяця) при цьому з Росії надішло лише 340 млн кубометрів.

Найбільшим постачальником блакитного палива до Туреччини залишається Азербайджан (882 млн кубометрів в травні, зростання на 14,5% в річному численні).

При цьому частка Росії на ринку Туреччини стиснулася в травні до 12,74% проти квітневих 17,86%.

Нагадаємо, що частка російського газу в турецькому імпорті блакитного палива скоротилася за період з 2017 року по 2019 рік з 52% до 33%. За даними EPDK, в 2017 році Туреччина імпортувала 28,690 млрд кубометрів російського газу (52% в турецькому імпорті блакитного палива). А вже в 2019 році Росія поставила до Туреччини лише 15,191 млрд кубометрів.

Росія, яка ще в березні-2019 лідирувала по поставкам газу в Туреччину, рік по тому значно скоротила ринкову частку. Так, в березні-2020 частка Росії з експорту газу на турецький ринок впала до 9,9% (389,7 млн ​​кубометрів), хоча роком раніше досягала 33% (1,4 млрд кубометрів).

У березні Росію по трубопровідним постачання до Туреччини обійшли Азербайджан (частка - 23,5%) і Іран (14,2%), а з постачання скрапленого природного газу (СПГ) - Катар (20%) і Алжир (13,7%) .

Таким чином, Росія в перший місяць весни опустилася на п'яте місце в списку найбільших постачальників газу в Туреччину з першого місця роком раніше.

У березні 2020 го Туреччина вперше в історії імпортувала більше СПГ, ніж трубопровідного газу. Тим часом поставки «Газпрому» на турецький ринок скоротилися на 72% в порівнянні з березнем минулого року. Росія в травні поточного року зменшила обсяги поставок газу в Туреччину відразу на 62% в річному зіставленні і на 38% щодо квітня, поступившись другим місцем за обсягами поставок Катару, випливає зі звіту турецького енергетичного регулятора EPDK.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Забезпечити припинення будівництва Північного потоку 2

Тед Круз
Тед Круз
сенатор США від штату Техас

"Північний потік 2 становить серйозну загрозу національній безпеці США та нашим європейським союзникам", - сказав сенатор Тед Круз. "Закон про захист енергетичної безпеки Європи буде протидіяти експансіонізму Росії, орієнтуючи

Про підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС

Йоханнес Корнеліс ван Баален
Йоханнес Корнеліс ван Баален, депутат Європарламенту від Нідерландів, політична група «Альянс лібералів та демократів за Європу»

Ми вважаємо, що для України життєво необхідно мати демократичне виборче право, оскільки Угода про асоціацію – це більше, ніж просто вільна торгівля. Вона закладає наші структурні відносини, тому виборче право, яке відповідає європейським стандартам, – життєво важливе.

Blake Clayton Старший радник з питань енергетики Ради зовнішніх зносин, м. Нью-Йорк

Blake Clayton
Blake Clayton Старший радник з питань енергетики Ради зовнішніх зносин, м. Нью-Йорк

Продовження погіршення ситуації в Лівії, Єгипті та інших країнах Північної Африки та Близького Сходу суттєво впливають на формування світових цін на енергоносії, у першу чергу - нафти. Я вважаю, що сьогодні США недостатньо працюють над збільшенням стратегічних обсягів нафти.