Угорщина атакує Євросоюз: наслідки для України

16 Dec, 2021 | |
HU_EU

Угорщина періоду Орбана завжди відрізнялася своїм критичним ставленням до Європейського Союзу. Політика цієї сусідньої з Україною країни також завжди вирізнялася так званою проросійською направленістю, що відображалося у блокуванні Угорщиною діалогу високого рівня Україна – НАТО та створенні певних проблем для України під час розгляду важливих безпекових питань. Аналітики групи Geostrategy вважають, що ситуацію продовжує лише погіршуватися.

Свого часу критика Євросоюзу в Угорщині стала частиною програмної позиції уряду Угорщини. Однак на сьогодні Прем’єр-міністр Угорщини Віктор ОРБАН продовжує наступ на Брюссель. Його політичні сигнали широко тиражуються в угорських ЗМІ, його скептицизм щодо відносин з ЄС стає все більш публічним, а риторика – все більш агресивною. Так, Орбан чітко вказує на те, що йому байдуже, що говорить Європейська Комісія чи Венеційська комісія щодо законодавства, яке регулює статеве виховання дітей. Фактично, такими словами він підриває засадничі принципи існування ЄС, відмовляється від погодження внутрішньої політики там, де цього робити не можна.

Він також пишається проведеним референдумом щодо міграції, який став об’єктом для критики з боку офіційного Брюсселю. До цього часу Угорщина немає жодних квот на поселення мігрантів. Прем’єр Угорщини вважає, що Євросоюз має плани по втручанню у парламентські вибори в Угорщині 2022 року, внаслідок яких Орбан має втратити владу в країні.

Президент Угорщини Янош АДЕР також нещодавно заявив про те, що міграційні правила ЄС потрібно змінити, оскільки вони були розроблені в зовсім інший час і за інших потреб.

Міністр зовнішньої економіки і закордонних справ Угорщини Петер СІЯРТО не відстає від своїх керівників у критиці Євросоюзу. За його словами, на сьогодні перед Євросоюзом виниклии кризи:

  1. Вага ВВП ЄС була 21% 20 років тому – тепер лише 18%, тоді як суперники або зберегли свою частку, або наростили її. Нині частка Китаю теж 18%, а 20 років тому вони розпочинали з 4%, тоді коли у нас було 21%. Європа витрачає 27% свого ВВП на соціальні виплати.
  2. Міграційна політика Брюсселя збанкрутувала і про це найкраще свідчить те, що наразі на ЄС чиниться міграційний тиск з трьох напрямків. Він вважає, що міграція - це найкращий і найефективніший інструмент, щоб національні рамки і християнські цінності загинули, стали минулим в Європі. Брюссель завжди підтримує те, що збільшує міграцію, і не підтримує те, що зупиняє міграцію.
  3. Пандемія коронавірусу показала, що інституції в Брюсселі добре управляють у мирний час, однак, коли є криза і потрібно швидко приймати рішення, коли потрібні справді керівні рішення, то тамтешні інституції зазнають провалу.

Наведені факти про недостатню спроможність ЄС реагувати на сучасні кризи дає Сіярто право заявляти про те, що ЄС поступово слабшає.

Брюссель каратиме «євро»

Виконавчий віце-президент Європейської Комісії Валдіс ДОМБРОВСКІС вважає, що у 2022 році Євросоюз не буде затверджувати плани з відновлення економіки для фінансування коштом фонду «Next Generation EU», тобто Угорщині не варто очікувати на отримання більше 7 млрд. євро допомоги. Така заява є серйозною, особливо на фоні економічної рецесії внаслідок зменшення фінансування з фондів Євросоюзу. Угорські опозиційні ЗМІ повідомляють, що ряд соціальних програм починають працювати з затримками, національна валюта Угорщини зберігає свої низькі позиції без тенденцій до укріплення, а рівень інфляції в країні в листопаді 2021 року побив 14-річний максимум.

Висновки

Популізм офіційного Будапешту набирає все більших обертів, і з великою долею ймовірності можна стверджувати, що він лише збільшуватиметься до моменту проведення в Угорщині парламентських виборів. Така антиЄСівська істерія не сприяє формуванню офіційним Брюсселем плану дій на випадок вторгнення регулярних збройних сил Росії.

І це – прямий безпековий виклик для України.

Агресивна поведінка угорських політиків щодо Євросоюзу також загрожує просуванню Україною низки ініціатив, пов’язаних із безпекою. Одним із таких важливих проектів є потенційне розгортання в Україні військової консультативно – дорадчої Місії Євросоюзу. Внаслідок антиЄСівської риторики Угорщина може щонайменше вирішити відкласти вирішення таких питань на термін «після парламентських виборів».

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Забезпечити припинення будівництва Північного потоку 2

Тед Круз
Тед Круз
сенатор США від штату Техас

"Північний потік 2 становить серйозну загрозу національній безпеці США та нашим європейським союзникам", - сказав сенатор Тед Круз. "Закон про захист енергетичної безпеки Європи буде протидіяти експансіонізму Росії, орієнтуючи

Чи відходить Україна «на другий план»?

Джеймс Девіс
Джеймс Девіс Професор-міжнародник із Університету Санкт-Галлена

На нещодавній Мюнхенській конференції з безпеки "українське питання" опинилося в "другому ешелоні" проблем - головними темами все ж стали нова політика США за президента Трампа та міжнародний тероризм.

Україна повинна швидше здійснювати реформи

Ольга ОЛІКЕР
Ольга ОЛІКЕР (Olga Oliker), старший аналітик Центру стратегічних та міжнародних досліджень (Center for Strategic and International Studies)
Профессор

Віце-президент США Джо Байден під час свого останнього візиту в Україну оголосив про наміри США виділити Україні додатково 120 млн. дол. допомоги на проведення економічних реформ та боротьбу із корупцією.