Україна, Афганістан: готується евакуація українських громадян

22 Jan, 2018 | |

Україна готується направити до Кабула літак Державної служби з надзвичайних ситуацій, який забере тіла загиблих та поверне додому поранених громадян.

"ДСНС готує літак на Кабул. Коли його відправлять - це залежить від того, як швидко будуть готові всі необхідні документи для репатріації тіл загиблих", - розказала речниця МЗС Мар'яна Беца.

За її словами, на цей момент дипломати України працюють над тим, аби перевірити точну кількість загиблих та поранених українців.

При цьому їм сприяють і дипломати інших країн.

"Поки що залишається підтверджена загибель семи громадян України: п'ятьох чоловіків та двох жінок, які працювали на місцеву авіакомпанію Kam Air", - повідомила речниця МЗС.

Вона додала, що це не остаточна кількість, оскільки лишаються неідентифіковані тіла загиблих.

Що стосується тих громадян України, які вижили, то за інформацією МЗС, загрози їхньому життю на цей момент немає.

Посол України в Таджикистані та Афганістані Віктор Нікітюк повідомив ВВС Україна, що відомо про 19 українців, які жили в цьому готелі та вціліли після нападу. "Вони не постраждали, або ж зазнали легких тілесних ушкоджень", - каже дипломат.

Він додав, що на цей момент всіх українців евакуювали з готелю.

Також дипломати вже повідомили вцілілим, що готується спецлітак, яким вони за бажанням в найближчі дні зможуть повернутися в Україну.

Загалом у нападі загинули більше тридцяти людей, серед яких було щонайменше 14 іноземців. Окрім українців, за даними медіа, серед загиблих були й інші іноземні громадяни, зокрема одна людина з Німеччини, одна - з Греції та ще одна - з Казахстану. Встановлення осіб жертв триває.

Серед жертв - працівники готелю, гості, а також представники сил безпеки, які протистояли нападникам.

ЗМІ повідомляють, що відповідальність за напад взяло на себе угруповання Талібан.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Імпічмент чи енергетична незалежність України

Richard Morningstar
Річард Л. Морнінгстар
Глобальний енергетичнний центр Атлантичної ради

Незважаючи на корупційні проблеми, які історично хвилювали цю націю, потрібно пам’ятати, що незалежно від результатів цього розслідування Україна не створила проблеми.

Ми прагнемо до успіху незалежної та єдиної України

Rex Tillerson
Рекс В. Тіллерсон Державний секретар США

Хоча Захід продовжує шукати нових продуктивних відносин з пострадянською Росією, на сьогоднішній день це виявилося невчасним, оскільки після спроби попереднього керівництва відновити відносини з Росією та американсько - європейськими відносинами Росія вторглась у сусідню Грузію в 2008 році та в У

Про підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС

Йоханнес Корнеліс ван Баален
Йоханнес Корнеліс ван Баален, депутат Європарламенту від Нідерландів, політична група «Альянс лібералів та демократів за Європу»

Ми вважаємо, що для України життєво необхідно мати демократичне виборче право, оскільки Угода про асоціацію – це більше, ніж просто вільна торгівля. Вона закладає наші структурні відносини, тому виборче право, яке відповідає європейським стандартам, – життєво важливе.