Україна, Болгарія: поки бронетранспортерів не буде

07 Dec, 2023 | |

Президент Болгарії Румен Радєв наклав вето на закон, який передбачає постачання Україні бронетранспортерів, і повернув його на нове обговорення до парламенту.мм

Болгарія - важливий постачальник зброї для України, проте президент країни має специфічний погляд на війну.

Причиною вето Румен Радєв назвав те, що депутати не мали змоги об'єктивно оцінити, чи є ця техніка застарілою і чи може вона знадобитися самій Болгарії.

"Як глава держави і верховний головнокомандувач збройних сил Республіки Болгарія, я зобов'язаний звернути увагу на можливі негативні наслідки цього рішення і надати можливість для нової дискусії", - сказав Радєв.

Він заявив, що депутати не врахували потреби болгарської прикордонної поліції та пожежної безпеки, а також інтереси безпеки населення.

За словами Радєва, броньовану техніку, призначену Україні, могли б використати для охорони болгарського кордону та щоб допомогти населенню у разі катастроф.

Угоду уклали влітку, у серпні її підписали у Софії, а 13 листопада – в Україні. Оскільки угода стосується військово-технічної співпраці, її мав ратифікувати парламент Болгарії.

Бронетранспортери перебували на складі болгарського МВС із 1980-х років.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Ми повинні продовжити надавати підтримку

Боб Коркер (Bob Corker)
Сенатор США Боб Коркер (Bob Corker) республіканець-Теннесі

Після телефонної розмови з послом США в Україні Джеффрі Пайєттом, сенатор США Боб Коркер (республіканець-Теннесі), голова сенатського комітету із закордонних справ, наголосив на подальшій

Тріумф Зеленського

Tor Bukkvoll
Tor Bukkvoll
старший науковий співробітник Норвезького відділу оборонних досліджень

Звичайно, занадто рано говорити, чи буде вибір Володимира Зеленського президентом для України гарним. Якби Порошенко виграв, ми б очікували продовження частинних реформ, які ми бачили за останні п'ять років. Але Зеленський є абсолютно новим для української політичної сцени.

США та Німеччина: триває важкий пошук позиції по Україні

Уільям Дроздяк (William Drozdiak)
Уільям Дроздяк (William Drozdiak), голова Американської Німецької Ради

Уільям Дроздяк (William Drozdiak), голова Американської Німецької Ради