Чорногорія: Росія причетна до спроби вбивства Джукановіча

20 Feb, 2017 | |

Британська влада вважає, що замах на прем'єр-міністра Чорногорії Міло Джукановича готувався в Москві на "вищому рівні", повідомляє газета The Telegraph. На користь цієї версії також говорять проміжні результати розслідування, яке проводять спецслужби Великобританії та США.

"Мова йде про змову, мета якого - розвалити або підім'яти під себе уряд Чорногорії. Важко уявити, що виконавці не отримували вказівки", - зазначив співрозмовник газети з британського уряду.

Міністр оборони Чорногорії Предраг Бошкович заявив The Telegraph, що у нього немає сумнівів в тому, що змова фінансувалась і була організована за сприяння російських офіцерів спецслужб.

За даними The Telegraph, для допомоги в розслідуванні події влада Чорногорії запросила експертів з Британії і США, які нібито вже знайшли докази причетності влади РФ до замаху - це телефонні дзвінки, дані з електронної пошти, а також свідчення тих, хто був затриманий за підозрою в причетності до інциденту.

Газета також опублікувала фотографії двох імовірних російських змовників - Володимира Попова та Едуарда Широкова, які відігравали ключову роль у змові і були оголошені в міжнародний розшук по лінії Інтерполу.

Видання повідомляє, що змова обговорювалося на першій особистій зустрічі глав дипломатичних відомств Британії та США - Бориса Джонсона і Рекса Тіллерсона.

Джерела видання відзначили, що замах було зрежисовано таким чином, щоб Москва могла легко спростувати свою причетність до події і покласти провину на націоналістів. Виявлені докази не залишають сумнівів у тому, що операція мала підтримку на вищому рівні.

Прокуратура Чорногорії

Прокуратура Чорногорії, яка розслідує обставини спроби держперевороту в країні і вбивства прем'єр-міністра Міло Джукановича, отримала нові відомості, згідно з якими за інцидентом стояла російська влада, заявив у неділю, 19 лютого, спеціальний прокурор Чорногорії Мілівойе Катніч.

Про це він заявив в ефірі чорногорського "Першого телеканалу" (TV Prva). "Раніше ми мали докази, що за підготовкою змови стояли структури російських націоналістів, але тепер - що в це були залучені на певному рівні російські державні органи", - заявив Катніч.

Катніч уточнив, що інформація про участь росіян в підготовці перевороту отримана за допомогою "розвідувальних служб дружніх країн", включаючи США і Великобританію, які брали участь в розслідуванні в Чорногорії, яка знаходиться напередодні вступу в НАТО.

Російська держава повинна провести розслідування і порушити кримінальну справу на підставі наявних документів, підкреслив прокурор, зазначивши, що розраховує, що це буде зроблено.

Прокуратура Чорногорії підозрює 25 осіб в підготовці до путчу. Серед учасників операції були громадяни Сербії, країн регіону, а також "іноземні елементи", особистість яких встановити важко. Група, яка повинна була вбити прем'єра Джукановича, була сформована на території Сербії, Чорногорії і Росії.

В основному у справі проходять сербські націоналісти, але серед змовників є двоє росіян Володимир Попов і Едуард Широков (Шішмаков), передбачуваний головний організатор. Обидва вони знаходяться в розшуку. Про те, що росіяни грали ключову роль у змові, чорногорські ЗМІ повідомляли ще в листопаді 2016 року.

Як розповів прокурор Катніч, ключовий свідок - сербський націоналіст Олександр Сінджеліч, лідер організації "Сербські вовки", який погодився співпрацювати зі слідством, повідомив, що був запрошений до Москви 26 вересня 2016 року на зустріч із представником російських військових структур Едуардом Шішмаковим для отримання інструкцій по виконанню місії. Шішмаков, за даними слідства, в 2014 році був заступником військового аташе Росії в Польщі, але був оголошений персоною нон грата за шпигунство і видворений в Росію. За даними прокурора, в Росії він отримав новий паспорт на ім'я Едуарда Широкова. "Цей паспорт був йому виданий російськими органами, і він є членом російських служб безпеки", - заявив Катніч.

Широков просив Сінджеліча допомогти запобігти вступу Чорногорії в НАТО - це і було головною причиною для організації змови. Як стверджує слідство, Сінджеліч отримав не менше 200 000 євро на закупівлю зброї для змовників.

Як заявив прокурор Мілівойе Катніч, всі ці факти доведені. Підготовку всієї операції здійснювали серби Неманья Рістіч, Предраг Богічевіч і Мірко Велимирович. На одному із записів, який прокуратура Чорногорії отримала від сербської розвідувальної служби, Неманья Рістіч повідомляє націоналісту Олександру Сінджелічу, щоб той не турбувався, хоча Велимирович їх і зрадив. Рістіч запевнив Сінджеліча, що в Чорногорії на той момент вже знаходилися спеціальні сили Федеральної служби безпеки Росії, які "вирішать проблеми".

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Геополітичні аспекти Угоди про асоціацію між Україною та ЄС

Єжи БУЗЕК (Jerzy Karol Buzek)
Єжи БУЗЕК (Jerzy Karol Buzek), депутат Європарламенту від Польщі, політична група «Європейська народна партія»

Ми добре розуміємо і усвідомлюємо всі геополітичні моменти, які беруть свій початок у минулому, в нашій історії. І ми повністю готові тісно співпрацювати з Україною на основі Угоди про асоціацію, включно із угодою про створення зони вільної торгівлі.

Україна, ЄС: окремі результати дії зони вільної торгівлі

Сергій Даниленко
Модератор групи Geostrategy Сергій Даниленко
analytics@geostrategy.ua

Українські виробники активно використовують преференції в рамках торгівлі між Україною та ЄС. Наприкінці 2016 року вже повністю використано 11 тарифних квот:

Перемир’я на Донбасі триває, але важко говорити про те, що Росія виконує Мінські угоди.

Стівен ПАЙФЕР
Стівен ПАЙФЕР, колишній Посол США в Україні, старший науковий співробітник Інституту Брукінгса

Не зважаючи на те, що перемир’я на Донбасі триває, важко говорити про те, що Росія виконує Мінські угоди. Російські військові разом із технікою продовжують перебувати на території Донбасу, непідконтрольній Україні.