Прорив до Європи: «Слов’янська Дуга»

30 Jan, 2012 | |

Сьогодні геополітичне майбутнє регіону Східної Європи – у першу чергу таких держав, як Україна, Молдова та Білорусь – продовжує залишатися невизначеним.

Життєздатність білоруської концепції на глибоке занурення до російської орбіти викликає відверті сумніви.

Євроінтеграційні прагнення Києва поки що продовжують зазнавати очевидних невдач.

Внутрішньополітична нестабільність в Молдові, навіть не зважаючи на значні потуги Румунії, суттєво ускладнює просування цієї держави у напрямку до Європейського Союзу.

Разом з тим, усі три країни можуть відігравати важливу, якщо не сказати ключову роль як у Східноєвропейському регіоні, так і Євразії.

Чому?
Відповідь очевидна: саме через ці три країни здійснюється основні людські, товаро- та енергопотоки з Євразії в Європу і навпаки. Ці три країни займають критично важливе з військової точки зору положення. Зрештою Україна, Білорусь та Молдова є фактично двосторонніми воротами в обидва напрямки – Євразійському та Європейському.

Це давно зрозуміли у політики в Москві. Проте це поки що слабко розуміють у Києві, Мінську та Кишиневі.
Виходячи саме з таких геостратегічних міркувань аналітична група «Geostrategy» запускає проект під назвою «Прорив до Європи: Слов’янська Дуга». 

Його мета – здійснення глибинного аналізу процесів у регіоні Східної Європи, які можуть в якийсь момент звести разом національні інтереси трьох згаданих держав на одному напрямі - європейському. Це також передбачає проведення відповідної роботи серед політичної еліти усіх трьох країн.

Якщо це станеться – Європа отримає не лише повноправних членів з унікальними геополітичними складовими.

Три столиці позбудуться економічного, енергетичного та військового диктату, який заважає їх повноцінному розвитку.
 

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Газпром не проводить в Європі антисланцеві кампанії

Карл ШЛІТЕР
Карл ШЛІТЕР, депутат Європейського парламенту від Швеції

Карл ШЛІТЕР (Carl Schlyter), депутат Європейського Парламенту від Швеції, Група «Зелені» \ Європейський вільний альянс», автор Резолюції Європейського Парламенту щодо екологічних наслідків видобутку сланцевого газу.  

Blake Clayton Старший радник з питань енергетики Ради зовнішніх зносин, м. Нью-Йорк

Blake Clayton
Blake Clayton Старший радник з питань енергетики Ради зовнішніх зносин, м. Нью-Йорк

Продовження погіршення ситуації в Лівії, Єгипті та інших країнах Північної Африки та Близького Сходу суттєво впливають на формування світових цін на енергоносії, у першу чергу - нафти. Я вважаю, що сьогодні США недостатньо працюють над збільшенням стратегічних обсягів нафти.

Джихадизм у Казахстані як частина глобальної терористичної мережі

Gordon M. Hahn
Gordon M. Hahn, Старший науковий дослідник з питань Росії та Євразії Центру міжнародних та стратегічних досліджень, м Вашингтон

Gordon M. Hahn, Старший науковий дослідник з питань Росії та Євразії Центру міжнародних та стратегічних досліджень, м Вашингтон Гордон Ган представив аналітичну доповідь на тему: ДЖИХАДИЗМ В КАЗАХСТАНЕ, КАК ЧАСТЬ ГЛОБАЛЬНОЙ ТЕРРОРИСТИЧЕСКОЙ СЕТИ