Прорив до Європи: «Слов’янська Дуга»

30 Jan, 2012 | |

Сьогодні геополітичне майбутнє регіону Східної Європи – у першу чергу таких держав, як Україна, Молдова та Білорусь – продовжує залишатися невизначеним.

Життєздатність білоруської концепції на глибоке занурення до російської орбіти викликає відверті сумніви.

Євроінтеграційні прагнення Києва поки що продовжують зазнавати очевидних невдач.

Внутрішньополітична нестабільність в Молдові, навіть не зважаючи на значні потуги Румунії, суттєво ускладнює просування цієї держави у напрямку до Європейського Союзу.

Разом з тим, усі три країни можуть відігравати важливу, якщо не сказати ключову роль як у Східноєвропейському регіоні, так і Євразії.

Чому?
Відповідь очевидна: саме через ці три країни здійснюється основні людські, товаро- та енергопотоки з Євразії в Європу і навпаки. Ці три країни займають критично важливе з військової точки зору положення. Зрештою Україна, Білорусь та Молдова є фактично двосторонніми воротами в обидва напрямки – Євразійському та Європейському.

Це давно зрозуміли у політики в Москві. Проте це поки що слабко розуміють у Києві, Мінську та Кишиневі.
Виходячи саме з таких геостратегічних міркувань аналітична група «Geostrategy» запускає проект під назвою «Прорив до Європи: Слов’янська Дуга». 

Його мета – здійснення глибинного аналізу процесів у регіоні Східної Європи, які можуть в якийсь момент звести разом національні інтереси трьох згаданих держав на одному напрямі - європейському. Це також передбачає проведення відповідної роботи серед політичної еліти усіх трьох країн.

Якщо це станеться – Європа отримає не лише повноправних членів з унікальними геополітичними складовими.

Три столиці позбудуться економічного, енергетичного та військового диктату, який заважає їх повноцінному розвитку.
 

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Місія Кокса-Квасьнєвського повинна діяти до саміту «Східного партнерства»

Крістіан ВІГЕНІН
Крістіан ВІГЕНІН, (Крістіан Іванов Вігенін), Депутат Європарламенту (група «Прогресивний альянс соціалістів і демократів), голова Парламентського асамблеї «Східного партнерства»

Крістіан ВІГЕНІН, депутат Європарламенту (група «Прогресивний альянс соціалістів і демократів), голова Парламентського асамблеї «Східного партнерства» про діяльність місії Кокс-Квасьнєвський:

Росія продемонструвала, що вона не прагне до миру

Johan McCain
Голова комітету Сенату США з питань збройних сил сенатор Джон Маккейн

Амбіції Володимира Путіна щодо відновлення Російської імперії зробили ще один крок вперед сьогодні, коли російські сепаратисти в Донецькій області України проголосили незалежну державу і прийняли назву з часів царської епохи "Малоросія".

США потребують більш активної участі в подіях в Україні

Річард ХААС (Richard Haass)
Річард ХААС (Richard Haass), президент Ради зовнішніх зносин, США (Council on Foreign Relations)

Сполучені Штати з моменту виникнення напруги у Східних регіонах України системно працюють над тим, щоб запровадити проти Росія санкції, оскільки вона відіграє ключову роль у дестабілізації ситуації в регіоні. Поки що важко передбачити, чим може закінчитися конфлікт на Сході України.