Саудівська Аравія: збільшує видобуток нафти

15 Mar, 2017 | |

У лютому 2017 року добовий видобуток нафти в Саудівській Аравії зріс більш ніж на чверть мільйона барелів. Близькосхідна монархія повернулася до збільшення видобутку після скорочення в рамках домовленостей всередині ОПЕК

За підсумками лютого 2017 року обсяг добового видобутку нафти в Саудівській Аравії знову перевищив 10 млн бар., В порівнянні з січнем він виріс на 263 тис. Бар., Повідомляє Bloomberg з посиланням на дані, надані королівством в Організацію країн - експортерів нафти (ОПЕК) .

За даними агентства, збільшивши в лютому видобуток, Саудівська Аравія компенсувала приблизно третину січневого скорочення, проведеного в рамках угоди країн ОПЕК і ряду країн що не входять в картель про спільне обмеження нафтовидобутку.

Раніше повідомлялось, що в січні Саудівська Аравія скорочувала видобуток нафти з випередженням графіка, перевиконавши початковий план приблизно на 16%. Bloomberg відзначає, що проведене в лютому збільшення обсягів видобутку не перекрило ударного скорочення січня. Однак воно стало своєрідним підтвердженням недавнього попередження глави саудівського Міністерства енергетики Халіда аль-Фаліха, за словами якого королівство не йтиме на жертви заради того, щоб спростити життя іншим. За даними Bloomberg, Росія, Ірак і Об'єднані Арабські Емірати поки не повністю виконали взяті на себе зобов'язання щодо скорочення обсягів нафтовидобутку.

Черговий саміт ОПЕК, на якому члени картелю, як очікується, розглянуть питання про продовження терміну дії обмежень на нафтовидобуток, відбудеться у Відні 25 травня 2017 року.

На початку березня аль-Фаліх побував в Х'юстоні  на енергетичній конференції, де попередив виробників сланцевої нафти, що «халяви» не буде. Потім за закритими дверима відбулась зустріч з керівниками компаній Anadarko, ConocoPhillips, Occidental Petroleum Corp, Pioneer Natural Resources, Newfield Exploration і EOG Resources, один з радників глави саудівського Міністерства енергетики заявив про небажання йти на жертви заради збільшення видобутку сланцевої нафти в США.

У той же час в свіжому звіті ОПЕК на основі вторинних даних затверджується, що середньодобовий обсяг видобутку нафти в Саудівській Аравії в лютому 2017 роки не тільки не зріс, а навпаки, скоротився ще на 68,1 тис. Бар., Склавши в підсумку 9,797 млн бар. Сукупний обсяг видобутку нафти країнами ОПЕК, за тими ж даними, в лютому став менше на 139,5 тис. Бар. - З 32,097 млн ​​до 31,958 млн бар.

Одинадцять країн що не входять в ОПЕК (в тому числі Росія) зобов'язалися в першому півріччі 2017 року зменшити обсяги свого добового видобутку нафти на 558 тис. Бар. Частка Росії в загальному обсязі скорочень повинна скласти 300 тис. Бар. на добу, в результаті чого добовий видобуток повинен знизитися до 10,947 млн ​​бар.

У січні 2017 року Росія урізала добовий видобуток нафти на 117 тис. Бар. в день, що приблизно вдвічі перевищило плани компаній на перший етап. Однак в лютому добовий видобуток, за даними ЦДУ ПЕК, склав 11,109 млн бар., Що лише на соті частки відсотка менше, ніж у січні.

«Ми вважаємо, що важливо вийти на стовідсоткове виконання угоди; сподіваємося, що в найближчі місяці це буде реалізовано », - заявив на початку березня 2017 року голова Міненерго Росії Олександр Новак в інтерв'ю РБК. Раніше генсек ОПЕК Мохаммед Баркіндо висловив упевненість в тому, що Росія повністю виконає зобов'язання за угодою про скорочення обсягів видобутку нафти.

8 березня 2017 року Управління енергетичної інформації Міненерго США (EIA) повідомило, що на тлі введення в експлуатацію нових нафтових свердловин комерційні запаси нафти в США виросли за тиждень на 8,2 млн бар. (Вчетверо вище прогнозу), так що їх загальний обсяг встановив новий рекорд.

Відразу після цього на нафтовому ринку стався обвал котирувань, до кінця дня барель Brent подешевшав більш ніж на 5%, а за наступні три дні - ще на 3,3%.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Ми повинні продовжити надавати підтримку

Боб Коркер (Bob Corker)
Сенатор США Боб Коркер (Bob Corker) республіканець-Теннесі

Після телефонної розмови з послом США в Україні Джеффрі Пайєттом, сенатор США Боб Коркер (республіканець-Теннесі), голова сенатського комітету із закордонних справ, наголосив на подальшій

Конгрес має надати фінансову підтримку Україні

Бен Кардін
Бен Кардін
Сенатор США, Голова Комітету з закордонних справ Сенату

Сенатор Кардін заявив, що у той час, як багато американських сімей в родинному колі святкували День подяки, ук

Україна має чим захищатися

Едвард ЧОУ (Edward Chow)
Едвард ЧОУ (Edward Chow), експерт з питань енергетики, США

Труднощі, які сьогодні переживає Україна, носять не лише відверто негативний характер. По-перше, в Україні народилося потужне громадянське суспільство, яке може і повинно стати основним двигуном у проведенні в країні довгоочікуваних реформ.