ЄС: економічне зростання перевищило очікування

30 Apr, 2024 | |

Економічне зростання в єврозоні перевищило очікування економістів у першому кварталі року, тоді як річний рівень інфляції за квітень продемонстрував стабільні показники порівняно з попереднім місяцем. Це призупинило низхідну тенденцію, що почалася в січні, але також дало деякі обнадійливі ознаки очікуваного зниження ставки Європейським центральним банком (ЄЦБ) у червні.

За попередніми даними Євростату, опублікованими у вівторок, річне зростання ВВП єврозони досягло 0,3% у першому кварталі 2024 року порівняно з попереднім кварталом 2023 року. Це становить значне поліпшення у порівнянні з попереднім зниженням на 0,1% і перевершує прогнози економістів, які очікували зростання на рівні 0,1%. Також це є найвищим показником зростання з третього кварталу 2022 року.

Останні дані статистичного управління Європейського Союзу вказують на те, що загальний гармонізований індекс споживчих цін (HICP) утримується на рівні 2,4% в річному вимірі, що відповідає прогнозам. Річний рівень базової інфляції, який виключає енергоносії та продовольчі товари, знизився з 2,9% у березні до 2,7% у квітні, що є трохи вище за очікуване зниження до 2,6%. Однак, це вже дев'ятий місяць поспіль, коли спостерігається зниження річних базових темпів інфляції в єврозоні.

У Європейському Союзі зростання ВВП склало 0,3% у першому кварталі 2024 року у порівнянні з попереднім кварталом, що є прискоренням відносно попереднього стабільного показника. Ірландія показала найбільше зростання серед держав-членів з показником +1,1% відносно попереднього кварталу, за нею слідують Латвія, Литва та Угорщина з приростом на +0,8%. Швеція стала єдиною країною-членом, де було зафіксовано спад на -0,1% у порівнянні з попереднім кварталом.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Ми не маємо європейської армії…

Жозеф Доль ( Joseph Daul)
Жозеф Доль ( Joseph Daul), Голова Європейської народної партії в Європарламенті

Голова найбільшої політичної групи Європарламенту «Європейська народна партія» Джозеф Доль висловив своє розчарування тим, що на разі ніхто не має впевненості з приводу подальшого розвитку ситуації в Україні.

Скасувати санкції США в обмін на скорочення ядерного арсеналу РФ - це віддати Україну

Ельмар Брок
Ельмар Брок
Голова комітету з закордонних справ Європарламенту

Скасувати санкції проти Росії, запроваджені США у зв'язку з анексією Криму та агресією проти України, в обмін на скорочення Москвою її ядерного арсеналу означало б "угоду про продаж свободи іншої країни", вважає чинний голова комітету Європарламенту з закордонних справ, представник німецького Хри

Наступною жертвою збройної агресії можуть стати країни Балтії

Max Boot
Max Boot, старший аналітик з питань міжнародної безпеки, Рада з міжнародних відносин, США

 Після того, як Росія в 2014 році розпочала військову агресію проти України, виникло стійке відчуття того, що за Україною наступною жертвою збройної агресії можуть стати країни Балтії.