Росія: протести в Хабаровському краї продовжуються

13 Jul, 2020 | |

Губернатора Хабаровського краю Сергія Фургала заарештували  увечері 9 липня, звинувативши в організації замаху на вбивство і вбивствах підприємців в 2004-2005 роках. Після затримання губернатора вивезли до Москви. На наступний день в Хабаровську і Комсомольську-на-Амурі пройшли масові мітинги на його підтримку. 10 липня Фургала був заарештований.

ЛДПР, членом якої є Фургала, має намір домагатися звільнення губернатора, пригрозивши, що фракція партії складе повноваження і покине Держдуму: "Нехай весь світ дізнається, що за бардак в країні", - заявив лідер ЛДПР Володимир Жириновський. Він додав, що до протесту можуть приєднатися і інші представники партії в органах державної влади РФ.

За словами Жириновського, "Губернатор відмовився возити коробки (з грошима) в Москву", що і могло стати причиною затримання. Глава партії також заявив, що його "вмовляли", щоб Фургала покинув свій пост. Однак в ЛДПР "захищали і захищатимуть" губернатора.

12 липня о 12 годині дня в Хабаровську почався наймасовіший в історії міста мітинг - на захист губернатора Сергія Фургала на вулиці міста вийшли, за різними оцінками, від 10 до 30 тисяч осіб. Вони пройшли центральними вулицями міста і влаштували мітинг на площі Леніна. Акція була несанкціонованою. При цьому поліція не втручалася в дії протестуючих, за що ті висловили їм подяку.

За даними агенції "Хабаров.Today", в будівлю уряду близько полудня за місцевим часом прибули співробітники правоохоронних органів.  Пізніше співробітники ОМОНу покинули будівлю. Також неподалік стоять машини з поліцейськими і співробітниками Росгвардіі.

Увечері на вулицю знову вийшли тисячі людей.

Мітингувальники скандують "Свободу Фургалу. Ні політичним репресіям!". Повідомляється, що до місця скупчення громадян спрямовані сили поліції, повідомляє "АмурМедіа". Четверо людей затримано.

Уряд регіону нагадав про відповідальність за участь в несанкціонованих акціях і попросив протестуючих розійтися.

У Комсомольську-на-Амурі в неділю також пройшла хода, за яким рухалася колона автомобілістів; вона завершилась мітингами біля будівлі ФСБ і міської адміністрації. Відеотрансляцію з акції в Хабаровську вів місцевий штаб Олексія Навального, фотографії з акції в Комсомольську-на-Амурі публікують учасники в соцмережах.

У МВС заявили, що несанкціоновані акції були організовані "командою Фургала". В уряді регіону з таким формулюванням категорично не згодні і заявляють, що не мають відношення до організації мітингів.

Голова прес-служби губернатора Хабаровського краю Сергія Фургала Надія Томченко поскаржилася на погрози після маршу.

Віце-прем'єр уряду Юрій Трутнєв, який також є представником президента Росії на Далекому Сході, прибув до Хабаровська з негласним візитом, про це повідомляє "Комерсант" з посиланням на джерело. Трутнєв прилетів в столицю Хабаровського краю в неділю 12 липня,  в момент завершення чергової акції жителів міста біля Білого дому знаходився в Будинку прийомів.

На зустріч з Трутнєвим прибули керівники місцевих силових структур, а також посадові особи уряду краю.

Як пише видання, Трутнєв нібито звинуватив Хабаровських чиновників в тому, що це вони організували протестні акції, і зажадав зупинити всі мітинги. При цьому раніше уряд Хабаровського краю офіційно звертався до жителів краю з проханнями припинити несанкціоновані акції в підтримку арештованого губернатора Сергія Фургала.

У російській пресі, тим часом активно проштовхується думка що мітинги проплачені і організовані зовні професійними "организаторами "революций"". Такі наративи звучать як в регіональній пресі так і у всеросійських змі. Громадян що вийшли на протести називають:"толпа что идёт на улицу" і коментуючи події в краї  обовязково звучить думка про ляльководів: "группа лиц которая продолжает пользоваться настроением людей".

Tags: Росія
ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Франція готова до переговорів з Путіним

Жан-Марк Эро
Жан-Марк Эро
Міністр закордонних справ Франції

Франція готова до переговорів з В.Путіним, однак жодного політичного рішення за участю Б.Асада не буде. Наразі необхідним є відновлення переговорів для забезпечення політичного переходу на основі резолюції 2254 Ради Безпеки ООН.

2013 рік – найбільш складний для Ірану

Аліреза Надер (Alireza Nader)
Аліреза Надер (Alireza Nader), старший аналітик корпорації RAND

Аліреза Надер (Alireza Nader), старший аналітик корпорації RAND

Джихадизм у Казахстані як частина глобальної терористичної мережі

Gordon M. Hahn
Gordon M. Hahn, Старший науковий дослідник з питань Росії та Євразії Центру міжнародних та стратегічних досліджень, м Вашингтон

Gordon M. Hahn, Старший науковий дослідник з питань Росії та Євразії Центру міжнародних та стратегічних досліджень, м Вашингтон Гордон Ган представив аналітичну доповідь на тему: ДЖИХАДИЗМ В КАЗАХСТАНЕ, КАК ЧАСТЬ ГЛОБАЛЬНОЙ ТЕРРОРИСТИЧЕСКОЙ СЕТИ