Україна, Китай: діалог триває

26 Jul, 2024 | |

Вперше за час повномасштабної війни і вперше за останні вісім років міністр закордонних справ України відвідає Китай.

"Головною темою обговорень стане пошук шляхів припинення російської агресії та можливої ролі Китаю у досягненні сталого і справедливого миру", повідомив у фейсбуці речник МЗС Георгій Тихий.

Вже з Китаю Кулеба заявив, що "розмова про мир в Україні варта будь-яких зусиль".

"Будуть переговори предметні, в центрі уваги одне питання - мир в Україні. Будемо говорити і шукати точки дотику. Потрібно уникнути конкуренції мирних планів, потрібно рухатись до справедливого і сталого миру, Китай може відіграти у цьому важливу роль", - пояснив Кулеба.

Китай вже півтора року претендує на роль посередника в мирних перемовинах Росії та України. Щоправда, на відміну від інших кандидатів на посередництво - Саудівської Аравії, Катару чи Еміратів - Пекін багато хто на Заході вважає партнером Росії у переформатуванні світового порядку, а не просто державою, яка виграла від здешевлення російських енергоносіїв.

Наразі Китай видається єдиною країною, яка має важелі впливу на Росію, щоб підштовхнути її до перемовин.

Для багатьох українських компаній це також бажаний торговий партнер з величезним ринком, Китай був другим імпортером української агропродукції у світі у 2023 році (перше місце посідала Румунія, але це місце умовне, бо країна є не стільки споживачем, скільки транспортним хабом).

Тож діалог з Китаєм потрібний, питання лише, які результати він принесе. Раніше позиція Пекіну викликала критику в Києві.

 

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

США потребують більш активної участі в подіях в Україні

Річард ХААС (Richard Haass)
Річард ХААС (Richard Haass), президент Ради зовнішніх зносин, США (Council on Foreign Relations)

Сполучені Штати з моменту виникнення напруги у Східних регіонах України системно працюють над тим, щоб запровадити проти Росія санкції, оскільки вона відіграє ключову роль у дестабілізації ситуації в регіоні. Поки що важко передбачити, чим може закінчитися конфлікт на Сході України.

Наступною жертвою збройної агресії можуть стати країни Балтії

Max Boot
Max Boot, старший аналітик з питань міжнародної безпеки, Рада з міжнародних відносин, США

 Після того, як Росія в 2014 році розпочала військову агресію проти України, виникло стійке відчуття того, що за Україною наступною жертвою збройної агресії можуть стати країни Балтії.

Про окремі аспекти питань європейської безпеки

Ivo Daalder
Іво ДААЛДЕР (Ivo Daalder), Постійний представник США при НАТО

Розміщення в Європі елементів системи протиракетної оборони