Казахстан: Президент пішов у відставку

19 Mar, 2019 | |

Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв виступив сьогодні в ефірі республіканських телеканалів із заявою про свою відставку. «Я прийняв рішення скласти повноваження президента Республіки Казахстан. В цьому році виповнюється 30 років мого перебування на посаді вищого керівника. Я був удостоєний великої честі стати першим президентом незалежного Казахстану», - сказав він. Нурсултан також висловив упевненість в тому, що його країна йде правильним шляхом.

«Якщо ми будемо сильними, всі будуть зважати на нас. Якщо ми сподіватимемося на когось, то втратимо всі свої досягненя. Хай живе Казахстан! »- заявив Назарбаєв. Він подякував своєму народу за те, що вони підтримали його на всіх виборах: «Це щастя бути президентом такої країни. Я служив вам вірою і правдою».

Відразу виникає питання про наступника Назарбаєва. Схоже на те, що він лобіює голову сенату парламенту Касим-Жомарт Токаєва - саме до нього, за Конституцією, переходять повноваження першої особи до виборів. Про Токаєва Назарбаєв розповідав, про його успішне «сходженні вгору», казав, що це «саме та людина, кому ми можемо довірити управління Казахстаном».

Але хто б не став президентом, це майже напевно буде «людина Назарбаєва». А сам він за новим законодавством є довічним головою Ради безпеки Казахстану, а ця структура, по суті, стає вище всіх інших гілок влади, оскільки фактично координує діяльність всіх державних структур, включаючи силові. Тобто цілком можливо, що, йдучи, Назарбаєв залишиться тіньовим главою держави

До своєї відставки він також підготувався, розігнавши уряд, були серйозні призначення в «верхівці» влади, зокрема, в силовому блоці, він успішно попрацював над зміцненням владних інститутів.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Росіяни не будуть дотримуватися угод

Ельмар Брок
Ельмар Брок, депутат ХДС

Депутат від  ХДС Ельмар Брок не вірить Путіну в питанні трубопроводу по дну  Балтійського моря "Північний потік 2": "Росіяни не будуть дотримуватися своїх домовленостей: якщо буде побудовано " Північний потік 2 ", український транзит закриється.

НАТО не бачить ознак відступу Росії від українського кордону

Єнс Столтенберг
Єнс Столтенберг
Генсек НАТО

НАТО не бачить ознак відступу Росії від українського кордону, і тому активно вивчає плани збільшення власних сил у Східній Європі у відповідь на «нову норму» російської агресії, погроз і примусу.

Допомога для України буде

Джон Кірбі
Джон Кірбі
Координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки США

Питання: «Яким є рівень пріоритетності щодо ухвалення пакетів допомоги Україні й Ізраїлю?», Відповідь Дж.Кірбі: