Надія на потепління відносин Росії і ЄС знищена

01 Sep, 2020 | |
EU_RU

Два дні – 27 і 28 серпня – в Берліні відбувалася неформальна зустріч міністрів закордонних справ держав-членів Європейського Союзу у форматі «Гімніх», на якій детально обговорювалася ситуація в Білорусі та перспективи відносин із Росією. Аналітики групи Geostrategy отримали інформацію про результати внутрішніх дискусій, на підставі якої можна зробити кілька висновків: 1) ЄС продовжує демонструвати обережність щодо дій Олександра Лукашенка та 2) отруєння Олексія НАВАЛЬНОГО зіграло проти Кремля, який розраховував на «Гімніху» отримати від Євросоюзу загальний сигнал про потепління у відносинах з офіційним Брюсселем.

Міністри під час «Гімніху» засудили застосування насилля владою Білорусі проти мирних демонстрантів, затримання членів Координаційної ради опозиції, на погодилися із необхідністю застосування санкцій проти представників білоруської влади. Загалом, з цього питання ЄСівські міністри виявили консенсус. Важливими були дискусії всередині ЄС про пошук шляхів ефективної підтримки громадянського суспільства та незалежних ЗМІ, на ці потреби ЄС має намір направити 53 млн. євро на програми допомоги Білорусі, які не пов’язані із державою. Цікавим є те, що в ЄС переконані у необхідності залучення Національної координаційної ради Білорусі до імплементації програм з цього ЄСівського фонду, який буде наповнений фінансовими ресурсами дуже швидко.

ЄС продовжив наполягати на забезпеченні проведення нових демократичних і чесних президентських виборів. Євросоюз не визнав результати президентських виборів у Білорусі, дії білоруської влади є неприйнятними. Білоруська влада має сприйняти участь ОБСЄ у подоланні політичної кризи, ЄС повністю підтримує такий підхід. Якщо говорити про те, що на цьому етапі санкційний список щодо Білорусі є коротким - до 20 осіб, однак важливо його оперативно ухвалити вже зараз. Наразі незрозумілим залишається питання про те, чи готовий Євросоюз включити до своїх санкційних списків О.Лукашено, хоча він і втратив мандат довіри громадян Білорусі. На сьогодні білоруський режим не демонструє готовності, тому ЄС має прискорити процедуру підготовки санкційного списку.

Дехто з міністрів закордонних справ вважає, що включення до санкційного списку лише 20 осіб буде надто символічним кроком, це не буде серйозною реакцією ЄС на політичну кризу в Білорусі, також це може підірвати довіру до Євросоюзу, оскільки Білорусь – це сусід ЄС. О.Лукашено має бути включений до санкційного списку, він вже в ньому знаходився раніше. ЄС не вимагає занадто багато, коли говорить про необхідність проведення нових чесних і прозорих виборів.

Російське питання провисло

Отруєння Олексія Навального вплинуло на хід дискусій на «Гімніху». Наразі немає жодних підстав для перегляду п’яти принципів, на яких з 2026 року базується політика ЄС щодо Росії. Санкційний режим щодо Росії має зберігатися, оскільки підстави для запровадження таких санкцій нікуди не зникли. Один із принципів – selective engagement – недостатньо активно використовується для контактів із представниками громадянського суспільства Росії. Міністр закордонних справ Німеччини Гейко МААС щодо справи Навального зазначив, що Берлін очікує на офіційні результати медичних тестів, після чого буде вирішуватися питання про те, що з цією справою робити далі.

Загалом аналітики Geostrategy зауважили цікаву деталь. За усіма ознаками, Путін прагнув використати засідання «Гімніх» для потепління відносин vs; Москвою і Брюсселем. Для цього існували об’єктивні обставини – перемир’я на Донбасі, активні процеси у рамках Мінську, головування Німеччини у Раді Європейського Союзу у період з липня по грудень 2020 року. Відсутність публічної агресивної риторики між Києвом і Москвою також створював ілюзію для Заходу, що потепління з росіянами цілком можливе.

Шлях до потепління лежав у площині перегляду п’яти принципів відносин між ЄС і Росією, які були ухвалені в березні 2016 році.

Перший принцип - це повна реалізація Мінських угод, як ключовий момент в наших відносинах, без цього якісний розвиток відносин буде неможливо.

Другий принцип - зміцнення відносин зі східними партнерами та іншими сусідами ЄС. По суті мова йде про продовження проектів в рамках програми Східного партнерства, націлених на Україну, Білорусію і Молдавію, а також Вірменію, Азербайджан і Грузію.

Третім принципом стало забезпечення стійкості ЄС, зокрема, в сфері енергетичної безпеки. Іншими словами, країни ЄС у відносинах з Росією зобов'язуються на перший план виносити не свої національні інтереси, а узгоджені інтереси співтовариства.

Четвертим принципом є розвиток співпраці з РФ за конкретними векторах міжнародного порядку денного, які становлять особливий інтерес для Євросоюзу. Четвертий принцип - це необхідність співпраці з Росією з міжнародних питань, включаючи Іран, Сирію, Близький Схід, а також міграцію, боротьбу з тероризмом, кліматичні зміни і по інших сфер, які представляють інтереси ЄС.

Нарешті, п'ятий принцип - підтримка громадянського суспільства РФ і зв'язків між людьми в Росії і ЄС.

Напередодні «Гімніху» складалося враження, що потепління дійсно можливе.

Однак отруєнання Навального напередодні важливої зустрічі міністрів закордонних справ ЄС у Берліні змішали карти Кремля. Направлення Олексія Навального до німецької клініки Шаріте, на думку Geostrategy, вбило остаточний цвях у труну російських сподівань на потепління відносин із Євросоюзом. Усім стало зрозуміло, що потепління не вийде.

Слова голови впливової Мюнхенської безпекової конференції Вольфгана ІШИНГЕРА знищили останню надію Москви: 29 серпня прихильник Росії заявив про те, що закінчилася ідея стратегічного партнерства між Росією і Німеччиною. А якщо немає стратегічного партнерства між цими двома партнерами, то таких відносин вже точно не буде із Європейським Союзом.

Отже, відкритим і цікавим залишається питання – яка мета і хто планував отруєння Олексія навального.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

НАТО не бачить ознак відступу Росії від українського кордону

Єнс Столтенберг
Єнс Столтенберг
Генсек НАТО

НАТО не бачить ознак відступу Росії від українського кордону, і тому активно вивчає плани збільшення власних сил у Східній Європі у відповідь на «нову норму» російської агресії, погроз і примусу.

2013 рік – найбільш складний для Ірану

Аліреза Надер (Alireza Nader)
Аліреза Надер (Alireza Nader), старший аналітик корпорації RAND

Аліреза Надер (Alireza Nader), старший аналітик корпорації RAND

Міжнародні організації втратять свій вплив на глобальну політику

ШАЛЛЕНБЕРГ
Александр Шалленберг
Федеральний міністр з європейських та міжнародних справ Австрії

В інтерв’ю австрійським ЗМІ Міністр закордонних справ Александр ШАЛЛЕНБЕРГ окреслив наступні думки: